Prinses Christina (1947-2019)

Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Op 9 oktober 1947 werd zij gedoopt in de Domkerk in Utrecht. Zij is de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Haar roepnaam was aanvankelijk Marijke. In 1963 besloot ze haar tweede voornaam Christina als roepnaam te gebruiken. Prinses Christina overleed op 16 augustus 2019 op 72-jarige leeftijd in Den Haag.

Vergroot afbeelding Prinses Christina.
Beeld: © RVD - Emannuela Loddo
Prinses Christina.

Jeugd en studie 

Prinses Christina slaagde in 1965 aan het Amersfoorts Lyceum. Daarna studeerde zij pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1968 volgde Prinses Christina de opleiding zangpedagogiek aan het conservatorium Ecole de Musique Vincent-d’Indy in Montréal, Canada.

Huwelijk en gezin 

De Prinses trad op 28 juni 1975 in Baarn in het huwelijk met Jorge Guillermo. De kerkelijke inzegening vond dezelfde dag plaats in de Domkerk in Utrecht. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam Prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Prinses Christina en Jorge Guillermo kregen drie kinderen: Bernardo, Nicolás en Juliana. Prinses Christina woonde jarenlang in New York en Italië.

Functies en aandachtsgebieden 

Na haar studie zangpedagogiek in Montreal gaf Prinses Christina zangles in New York. Haar interesse in zang en muziek kwam onder meer tot uiting in de uitgifte van twee cd’s (2001 en 2002). Ook trad zij af en toe op, zoals bij het huwelijk van Prins Bernhard Jr. in 2000 en bij de uitvaarten van haar ouders, Koningin Juliana en Prins Bernhard in 2004. In 1989 verbond Prinses Christina haar naam aan het Prinses Christina Concours, waarvan zij ook lid van het Comité van Aanbeveling was. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen.

Na het volgen van een opleiding tot danstherapeute hield Prinses Christina zich de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen.