Streekbezoek aan West-Friesland, Noord-Holland (2018)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben 28 juni 2018 een streekbezoek gebracht aan West-Friesland in de provincie Noord-Holland. De Koning en Koningin bezochten Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik.

Hoorn

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima startten het streekbezoek in Hoorn, sinds de Gouden Eeuw van economisch belang voor de regio en nu de centrumgemeente van West-Friesland. Het Oostereiland was ooit de thuishaven van VOC-schepen. Ondernemers en gemeente hebben het omgevormd tot onder andere woningen, kantoren, musea, een hotel in een voormalige gevangenis en waterrecreatie.

 • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima starten het Oostereiland in Hoorn.
  Beeld: ©Provincie Noord-Holland / Frank van Beek

  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Hoorn, op het Oostereiland.

Drechterland

De Koning en Koningin bezochten in Drechterland de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg. De weg ontsluit de regio en loopt van Alkmaar tot Enkhuizen. Op deze locatie zijn twee onderdoorgangen aangelegd om het open landschap te behouden. Het Koninklijk Paar sprak met betrokkenen over het bestuurlijke proces en met omwonenden over de gevolgen van de aanleg van de weg voor onder andere de leefbaarheid en het aanzien van het landschap en de dorpslinten.
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollande Hoogte / Wesley de Wit
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Drechterland bij de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg.

Stede Broec

De West-Friese gemeenten werken samen aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De Koning en Koningin spraken in de kantine van voetbalvereniging De Zouaven in Grootebroek met onder anderen ouders, jongeren van team BAD (Team Bewust Alcohol en Drugs), een preventieprofessional en vrijwilligers achter de bar. Onder het project ‘in control of alcohol en drugs’ valt ook het vergroten van de weerbaarheid van jongeren.

 • Beeld: ©ANP / Robin Utrecht

  Het Koninklijk Paar bij de voetbalvereniging in Grootebroek.

Enkhuizen

Aansluitend bezocht het Koninklijk Paar het groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden. Het familiebedrijf is een wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, met vestigingen in 25 landen en 2000 medewerkers. In het interne opleidingsinstituut, de Enza Academy, krijgen jonge talenten en (senior)managers op maat gemaakte trainingsprogramma’s voor verdere ontwikkeling en samenwerking.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten het nieuwe lab en spraken over opleidingsmogelijkheden, tekort aan personeel en de kansen die Enza Zaden biedt met de Academy. Ook kregen zij uitleg over het ontwikkelen van groenterassen voor 'plant factories', teelt in afgesloten cellen waarin alle klimaatfactoren onder controle te houden zijn.

 • Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op bezoek bij Enza Zaden.

In Enkhuizen vond vervolgens een rondetafelgesprek plaats over de agri- en foodsector, waaraan  bedrijven uit de vijf gemeenten deelnamen. Zij spraken over hoe zij aan de wereldtop kunnen blijven en wat de belangrijkste uitdagingen zijn.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Wesley de Wit
Het Koninklijk Paar tijdens een rondetafelgesprek over de agri- en foodsector.

Medemblik

De Koning en Koningin sloten het streekbezoek af bij het Internationale Sailing Center Medemblik (ISC Medemblik). Het zeilcentrum is de thuishaven van het internationale topzeilen, als de tweede officiële trainingslocatie ter wereld. Bij het ISC traint talentvolle jeugd op weg naar een olympische carrière.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte
De afsluiting van het streekbezoek vond plaats bij het Internationale Sailing Center Medemblik.