Ceremonie en inhoud geloofsbrieven

Nieuwe ambassadeurs worden kort na hun aankomst in Nederland door de Koning ontvangen op Paleis Noordeinde. Dat gaat gepaard met het nodige ceremonieel.

Ceremonieel

Op die manier wordt onderstreept dat ons land de betrekkingen met het buitenland op het hoogste niveau respecteert.

  • De ambassadeurs worden opgehaald met een galarijtuig, getrokken door 2 paarden bij hun residentie in Den Haag of bij hun hotel, wanneer de ambassadeur in het buitenland resideert.
  • Bij Paleis Noordeinde worden zij opgewacht door een militaire erewacht en een militaire kapel.
  • Na een eresaluut en het spelen van het volkslied van het land van de ambassadeur, volgt een inspectie van de erewacht.
  • In het paleis overhandigt de ambassadeur zijn geloofsbrieven aan de Koning.
  • Daarna volgt een kort kennismakingsgesprek.
Vergroot afbeelding
Beeld: RVD / Maarten Schuth
Geloofsbrievenceremonie

Inhoud twee geloofsbrieven

In de eerste brief staat dat de voorganger van de ambassadeur teruggeroepen is. Uit de tweede brief blijkt dat de diplomaat gemachtigd is om namens zijn staatshoofd of regering te spreken. Deze brief bevestigt ook de goede relaties tussen beide landen. Het aanbieden van de geloofsbrieven is een gebruik dat stamt uit de late Middeleeuwen.

Vanaf het moment dat de Koning de geloofsbrieven heeft aanvaard, is de nieuwe ambassadeur formeel in functie. De Nederlandse ambassadeurs krijgen een door de Koning getekende geloofsbrief mee om aan te bieden aan het staatshoofd van het land waar zij ambassadeur worden.

Buitenlandse ambassadeurs die ons land definitief verlaten en langer dan 3 jaar in functie zijn geweest, worden nog eenmaal door de Koning in een audiƫntie ontvangen.