Jaaroverzicht 2022: Ten geleide

  • Prinses van Oranje, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij Prinsjesdag 2022
    Beeld: ©ANP

Ten geleide

In de loop van het jaar 2022 ebden de hevigste golven van de coronapandemie langzaam weg. Tegelijkertijd trokken andere zorgen een steeds zwaardere wissel op het bestaan van mensen. De gewelddadige inval van Rusland in Oekraïne, op 24 februari, was het begin van een grote humanitaire crisis in dat land. Veel Oekraïense burgers zochten een veilig heenkomen over de grens. Ook ons land ving vele tienduizenden Oekraïense vluchtelingen op, bovenop de vluchtelingen uit andere landen.

Ook op andere gebieden was 2022 een jaar van grote uitdagingen. Botsende belangen, zoals die van natuur, landbouw en industrie, maakten ingrijpende keuzes noodzakelijk. De impact van die keuzes op gezinnen en bedrijven is groot. Ook het tekort aan betaalbare woningen leidde tot steeds nijpender situaties, evenals de hoge inflatie, het gebrek aan arbeidskrachten in cruciale sectoren, de urgente verduurzaming van de energievoorziening en de zorgelijke ontwikkeling in de mentale gezondheid van jongeren. Aan deze en vele andere actuele vraagstukken besteedden Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima in 2022 aandacht, door middel van werkbezoeken, achtergrondgesprekken, ontvangsten en themabijeenkomsten.

De nauwe verbindingen met het buitenland kregen reliëf in staatsbezoeken van het Koninklijk Paar aan Oostenrijk, Zweden en Griekenland. De presidenten van India en Italië brachten een staatsbezoek aan ons land. Indrukwekkend waren de plechtigheden rond de uitvaart van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II op 19 september in Londen en Windsor. De Koning en Koningin woonden dit afscheid samen met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bij.

In de aanloop naar het jaar 2023, waarin de afschaffing van de slavernij honderdvijftig jaar geleden wordt herdacht en gevierd, verdiepten de Koning en Koningin zich intensief in dit onderwerp en ook in de doorwerking van het koloniale verleden in het leven van mensen nu. De Koning maakte in januari bekend de Gouden Koets met het paneel ‘Hulde der Koloniën’ niet te zullen gebruiken zolang de noodzakelijke weg tot verzoening niet is afgelegd. In december gaf hij opdracht tot een onafhankelijk en grondig onderzoek naar de rol van het Huis van Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis.

Dit Jaaroverzicht neemt u mee in de werkzaamheden van de Koning, de Koningin en de andere leden van het Koninklijk Huis in het veelbewogen jaar 2022. Naast een compleet overzicht van alle activiteiten worden er honderd bijzondere gelegenheden uitgelicht in tekst en beeld. Een decennium na de inhuldiging op 30 april 2013, is de themabijlage gewijd aan tien jaar Koningschap.


Chris Breedveld

Grootmeester van het Huis van Zijne Majesteit de Koning