Diner en lunches

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima nodigen regelmatig personen uit voor een lunch of diner. Dit geeft hen de gelegenheid om zich op de hoogte te stellen van ontwikkelingen in de samenleving.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©RVD / Jeroen van der Meyde
Den Haag, 22 april 2016: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de 28 genodigden van de uitblinkerslunch

Uitblinkerslunch

De Koning en Koningin bieden twee à drie keer per jaar een zogenaamde uitblinkerslunch aan op Paleis Noordeinde aan een selectie van Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie in diverse sectoren zoals sport, cultuur, journalistiek, zorg, vrijwilligerswerk of bedrijfsleven. De Koning en Koningin willen door het aanbieden van een lunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die zo'n bijzondere prestatie hebben geleverd.

Staatsbanket

Tijdens een staatsbezoek biedt de Koning het bezoekende staatshoofd logies en een staatsbanket aan op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bij officiële bezoeken kan een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder worden ontvangen voor een diner of lunch op Paleis Noordeinde.

Ambassadeurs

Buitenlandse ambassadeurs die afscheid nemen, kunnen - afhankelijk van hun ambtstermijn in Nederland - voor een audiëntie of lunch worden uitgenodigd.

Informele diners

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima organiseren sinds 2004 met regelmaat informele diners bij hen thuis. Eerst op de Eikenhorst in Wassenaar, daarna op Paleis Huis ten Bosch. Deze diners zijn bedoeld om enkele gasten, rond een bepaald maatschappelijk thema of uit een bepaalde sector, te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen. Zo kan het Koninklijk Paar zijn netwerk en inhoudelijke kennis verdiepen en verbreden en daarmee de betrokkenheid bij de samenleving verder vergroten.