Kort woord van Zijne Majesteit de Koning in antwoord op de tafelrede van de Minister-President, Mevrouw Thorning-Schmidt, tijdens het staatsbezoek aan Denemarken

Mevrouw de Minister-President,

Dank U wel voor Uw hartelijke woorden en voor Uw gastvrijheid. Voor mijn vrouw en mij is het een groot genoegen enkele dagen in het dynamische Denemarken te mogen doorbrengen en zoveel vertegenwoordigers van de Deense samenleving te ontmoeten. We verheugen ons zeer op de verschillende onderdelen van dit staatsbezoek, zowel in Kopenhagen als daarbuiten. Alle belangrijke elementen komen aan bod: de diplomatieke banden, economische samenwerking, duurzame energie, cultuur, gezondheid, de kwaliteit van de samenleving, en zelfs het onderwerp ‘geluk’.

Ons bezoek biedt vertegenwoordigers van Deense en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en nog beter te leren kennen. Van Nederlandse melk naar Deens bier is een kleine stap! Dat bewijst de toekomstige CEO van Carlsberg.

De Nederlandse handelsmissie onder leiding van minister Koenders omvat vooral bedrijven uit de sectoren duurzame energie en life sciences & health. Onderwerpen waarmee onze beide landen sterk bezig zijn.

Wij verheugen ons bijvoorbeeld zeer op het bezoek morgen aan het Bispebjerg Ziekenhuis. Daar zal de vraag centraal staan hoe we een hoge kwaliteit van zorg kunnen blijven waarborgen en tegelijkertijd de zorg betaalbaar kunnen houden. Het is fascinerend om te zien hoezeer die centrale uitdaging prikkelt tot innovatie, bijvoorbeeld door de inzet van ICT. Tegelijkertijd kan de digitale dokter natuurlijk niet alles. Het is uiterst waardevol dat Deense en Nederlandse deskundigen over dit soort cruciale vragen ervaringen uitwisselen en elkaar verder helpen.

Mevrouw de Minister-President, U beklemtoonde in Uw speech dat onze landen veel gemeen hebben en vaak eenzelfde kijk hebben op de wereld en op het leven. Ik ben dat met U eens. Slechts op één ondergeschikt punt lopen onze gebruiken radicaal uiteen, en dat is bij de consumptie van haring. Bij u wordt die in stukjes gesneden en gemarineerd. Terwijl wij het dier bij de staart grijpen en in één stuk naar binnen happen.

Maar voor de meeste essentiële zaken zijn Denemarken en Nederland natuurlijke bondgenoten en partners. Zowel op het wereldtoneel als bij vraagstukken binnen onze eigen grenzen.

Wij hebben hetzelfde kompas: onze waarden van recht, vrijheid en gelijkheid.

En wij hebben hetzelfde doel: duurzame ontwikkeling en een open samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen.

Het Deense volk verdient lof voor de zelfbewuste en beheerste manier waarop het gereageerd heeft op de terreurdaden in deze stad, vorige maand.

U, Mevrouw de Minister-President, had daarbij een vitale rol.

Weest U overtuigd van onze solidariteit en van onze wens om onze samenwerking met dit moedige en dynamische land te verdiepen en te intensiveren!

Graag hef ik het glas op Uw gezondheid en op de vriendschap tussen Denemarken en Nederland.

Kopenhagen, 17 maart 2015: Koning Willem-Alexander houdt tijdens de lunch een toespraak op Paleis Christiansborg.
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Kopenhagen, 17 maart 2015: Koning Willem-Alexander houdt tijdens de lunch een toespraak op Paleis Christiansborg.