Maandag 27 maart 2017: Amsterdam

De Argentijnse president Mauricio Macri begon zijn staatsbezoek aan Nederland maandagochtend in Amsterdam.

Welkomstceremonie op de Dam

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heetten president Macri en zijn echtgenote Juliana Awada officieel welkom op de Dam in Amsterdam.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Frank van Beek
Officiële ontvangst van de Argentijnse president Macri en zijn echtgenote op de Dam.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk.
Inspectie van de erewacht.

Na de inspectie van de erewacht vond in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Argentijnse autoriteiten.

Kranslegging Nationaal Monument

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Sander Koning
President Macri legt een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Bezoek Anne Frank Huis

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Robin Utrecht
President Macri brengt een bezoek aan het Anne Frank Huis. Samen met het 'Centro Ana Frank Argentina' in Buenos Aires zet het Anne Frank Huis zich in voor educatie van jongeren in de strijd tegen discriminatie en geweld.

In de middag woonden president Macri en zijn echtgenote samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een deel van het 'Business Forum' bij, dat die dag werd gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Nederlandse en Argentijnse deelnemers uit de publieke en private sector namen deel aan dit platform ter bevordering van de economische samenwerking. Zo waren diverse paneldiscussies op het gebied van landbouw, watermanagement, logistiek en energie. Daarnaast was er een bijeenkomst waarin de sociale dialoog, goed bestuur en het functioneren van ons poldermodel centraal staan. President Macri, mevrouw Awada en het Koninklijk Paar namen deel aan een CEO-rondetafelbijeenkomst.

Aan het einde van de middag stonden de positieve sociale aspecten van sport centraal in de Beurs van Berlage. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond toonden hoe beide sporten kunnen bijdragen aan samenwerking, kennisuitwisseling en sociale ontwikkeling. Tijdens een hockey clinic voor jonge Argentijnse en Nederlandse hockeyspelers gaven trainers demonstraties en kreeg president Macri een toelichting op de activiteiten van onder andere de Cruyff Foundation en One Million Hockey Legs.

Staatsbanket

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Olaf Kraak
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima poseren met de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada voor de officiele foto voorafgaand aan het banket in het Paleis op de Dam.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Olaf Kraak
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het staatsbanket vormde de afsluiting van de 1ste dag.