Vrijdag 11 november, Maastricht en Heerlen

De president van de Republiek Italië, Sergio Mattarella, bracht van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 november 2022 een staatsbezoek aan Nederland.

De president en mevrouw Mattarella bezochten vrijdag het Gouvernement in Maastricht, ter gelegenheid van de viering van het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht. Zij werden tijdens een publieksevenement ontvangen door de gouverneur van Limburg, Emile Roemer, de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, en de bestuursvoorzitter van Maastricht University, Rianne Letschert. President Mattarella hield een toespraak over Europese samenwerking en bezocht de expositie rondom het Verdrag van Maastricht. Expertisecentrum Studio Europa Maastricht organiseerde de bijeenkomst. 

Ter afsluiting van zijn bezoek werd president Mattarella in Heerlen ontvangen door burgemeester Roel Wever. Zij bezochten het Thermenmuseum, een archeologisch museum met onder meer het best bewaard gebleven Romeinse badhuis in Nederland. Zuid-Limburg behoorde van 50 voor tot circa 450 na Christus tot het Romeinse Rijk.