Dinsdag 11 december: Rotterdam en Den Haag

De tweede dag van het staatsbezoek van de president van Kaapverdië begon met een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. 

Daarna bezocht de president het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Ontvangst minister-president en regeringslunch

In de middag werd president Fonseca op het Binnenhof ontvangen door minister-president Rutte. Daarna bood de minister-president de president en zijn echtgenote een regeringslunch aan. Tijdens de lunch in de Trêveszaal werd gesproken over de ontwikkeling van kleine eilandstaten en de gevolgen van klimaatverandering voor deze eilanden.

 • Beeld: ©RVD

  Minister-president Rutte houdt een toespraak tijdens de regeringslunch op het Binnenhof.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
President Fonseca, minister-president Rutte en Koning Willem-Alexander poseren voor de fotografen kort voor aanvang van de regeringslunch.

Bezoek World Port Center

President Fonseca bracht ’s middags in Rotterdam een bezoek aan het World Port Center. De Nederlandse en Kaapverdiaanse politie werken samen op het gebied van criminaliteitsbestrijding. De president bekeek voorbeelden van deze samenwerking, ontmoette agenten met een Kaapverdiaanse achtergrond en bezocht het First Response Command Center.

Ontmoeting Kaapverdianen in Nederland

In het Sparta-stadion in Rotterdam-West ontmoetten de president en de Koning vertegenwoordigers van Kaapverdiaanse organisaties. Zij bekeken een voetbalclinic, spraken met vertegenwoordigers van de eerste generatie Kaapverdianen in Nederland en met ondernemers uit de gemeenschap. In Rotterdam woont de grootste gemeenschap Kaapverdianen in Nederland, ruim 20.000 mensen.

 • Beeld: ©ANP / Robin Utrecht

  De president en de Koning ontmoeten vertegenwoordigers van Kaapverdiaanse organisaties.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
President Fonseca en Koning Willem-Alexander bezoeken het Sparta-stadion.
 • Beeld: ©ANP / Robin Utrecht

  President Fonseca en Koning Willem-Alexander zijn bij een voetbalclinic van de KNVB voor jonge voetballers van FC Maense.

Concert in Cruiseterminal Rotterdam

's Avonds bood de president van Kaapverdië in de Cruiseterminal Rotterdam het Koningspaar een concert aan met bekende Kaapverdiaanse musici.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar, Prinses Beatrix, president Fonseca en zijn echtgenote zijn aanwezig in de Cruiseterminal Rotterdam.
 • Beeld: ©RVD

  Na het concert neemt het Koninklijk Paar officieel afscheid van de president en zijn echtgenote.