Maandag 10 december: Amsterdam

De president van Kaapverdië, Jorge Carlos de Almeida Fonseca, werd door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima officieel welkom geheten in Amsterdam. De president werd tijdens het staatsbezoek aan Nederland vergezeld door zijn echtgenote Lígia Dias Fonsecabreng. 

  • Beeld: ©ANP / Robin Utrecht

    Het Koningspaar ontvangt president Fonseca en zijn echtgenote op de Dam in Amsterdam.

Na de inspectie van de erewacht vond in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Kaapverdische autoriteiten. Na de ontvangst legde de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
President Fonseca van Kaapverdië legt een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Rondleiding Van Gogh-museum

Aansluitend op de kranslegging bezochten president Fonseca en zijn echtgenote het Van Gogh-museum in Amsterdam. Zij kregen een rondleiding door de directeur, Axel Rüger, en Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincent’s broer, Theo van Gogh.

Bezoek aan Universiteit van Amsterdam

In de middag bracht de president een bezoek aan de Universiteit van Amsterdam. President Fonseca hield een toespraak voor internationale studenten over de economische ontwikkeling van Kaapverdië.

Bijeenkomst Blue Economy Round Table

Aan het einde van de middag woonden president Fonseca en de Koning een Blue Economy Round Table bij in het Scheepvaartmuseum. Bij deze bijeenkomst sprak minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Nederlandse en Kaapverdiaanse kennisinstellingen en bedrijven maakten kennis met elkaar. Zij wisselden van gedachten over maritieme ontwikkeling, duurzame energie en duurzaam toerisme.

  • Beeld: ©RVD

    Koning Willem-Alexander en president Fonseca krijgen een rondleiding door de bibliotheek en langs enkele topstukken van het Scheepvaartmuseum.

Staatsbanket

De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, president Jorge Carlos de Almeida Fonseca en zijn echtgenote Lígia Dias Fonsecabreng poseren in de Kleine Ontvangkamer voorafgaand aan het staatsbanket.
  • Beeld: ©Albert Nieboer

    Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket. 

‘Wij leven mee met het wel en wee van Uw land en wij volgen de prestaties die worden geleverd met belangstelling. Het is indrukwekkend hoe Uw jonge republiek erin geslaagd is om binnen amper twee generaties tot ontwikkeling te komen.’ - Koning Willem-Alexander