Donderdag 22 november 2018: Bleiswijk, Rotterdam, Delft en Den Haag

De tweede dag van het staatsbezoek begon met een bezoek van president Halimah en Koningin Máxima aan het Horticultural Centre in Bleiswijk, een demonstratie- en onderzoekscentrum van Wageningen University & Research (WUR).

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
President Halimah en Koningin Máxima bezoeken het Horticultural Centre.

Tijdens dit bezoek was er onder meer aandacht voor duurzame (stads)landbouw, innovatieve tuinbouw, gezond voedsel en voedselveiligheid. De Nanyang Technological University en WUR vernieuwen hun samenwerkingsovereenkomst. Vervolgens sprak president Halimah met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Rondvaart Rotterdamse haven

In de middag werd zij voor een lunch ontvangen door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op het schip ‘De Nieuwe Maze’. Tijdens een rondvaart in de haven vonden gesprekken plaats over ontwikkelingen in de Rotterdamse haven en over de werkwijze van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Dit programma is gericht op sociale inclusie door bewonersgroepen te verbinden en in te zetten op een betere kwaliteit van werk, wonen, veiligheid en vrije tijd.

In dit kader werd op de RDM Campus ook een bezoek gebracht aan het techniekonderwijs van Hogeschool Rotterdam. Hier werken bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan technische projecten die bijdragen aan slimme ontwikkelingen in de Rotterdamse haven.

  • Beeld: ©ANP / Robin Utrecht

    Koning Willem-Alexander en president Halimah spreken op de RDM Campus met ondernemers, studenten en onderzoekers over slimme ontwikkelingen in de Rotterdamse haven.

Vervolgens spraken de president en de Koning verschillende startup-ondernemers die zich bezighouden met maritieme logistiek en circulaire economie. Aansluitend woonden zij een businessforum bij. Tijdens deze bijeenkomst werd ook een aantal samenwerkingsovereenkomsten getekend gericht op het versterken van handelsmogelijkheden en informatie-uitwisseling.

Deltares

Na het businessforum werd een bezoek gebracht aan Deltares in Delft, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Zowel  Nederland als Singapore en de omliggende kusteilanden staan voor uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en het stijgende zeewater. Bij Deltares kregen de president en de Koning een toelichting op de laatste onderzoeken en ontwikkelingen op dit gebied.

Regeringsdiner

In de avond werd president Halimah ontvangen door minister-president Rutte en vond een regeringsdiner plaats in de Trêveszaal op het Binnenhof.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Albert Nieboer
Minister-president Rutte biedt het regeringsdiner in de Trêveszaal aan.
  • Beeld: ©Albert Nieboer

    Tijdens het diner wordt gesproken over de thema’s van het staatsbezoek; onderwijs en innovatie, sociale inclusie, circulaire economie en water.

Na het diner nam het Koninklijk Paar officieel afscheid van de president en haar echtgenoot.