Staatsbezoek president van China

Op uitnodiging van de Koning brachten de president van China Xi Jinping en zijn echtgenote mevrouw Peng Liyuan zaterdag 22 maart en zondag 23 maart 2014 een staatsbezoek aan Nederland.

VIDEO: Verslag staatsbezoek president van China aan Nederland

Zaterdag 22 maart

Ontvangst en welkomstceremonie

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verwelkomden de president en zijn echtgenote op Schiphol. Aansluitend vond de welkomstceremonie plaats.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verwelkomen de president van China Xi Jinping en zijn echtgenote mevrouw Peng Liyuan. Aansluitend vindt de welkomstceremonie plaats
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Ontvangst op Schiphol.

Audiëntie op Koninklijk Paleis Amsterdam

Later in de middag vond een audiëntie plaats op het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Vergroot afbeelding Mevrouw Peng Liyuan, de Chinese president Xi Jinping, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix in het Koninklijk Paleis Amsterdam
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Van links naar rechts: mevrouw Peng Liyuan, de Chinese president Xi Jinping, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Staatsbanket

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket.

Zondag 23 maart

Catshuis

Op zondag 23 maart ontving minister-president Rutte de Chinese president op het Catshuis. Deze ontmoeting stond in het teken van de goede samenwerking tussen beide landen op economisch, politiek en cultureel gebied.

Sino-Dutch Economic Forum

Na zijn ontmoeting met de minister-president woonde president Xi het Sino-Dutch Economic Forum bij in Noordwijk. De Koning opende het economisch forum waar ruim tweehonderd vooraanstaande Chinese bedrijven en hetzelfde aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoetten. Naast de toespraak van de Koning, spraken president Xi, Gao Hucheng, de Chinese minister van Handel, en Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Kasteel Keukenhof

Na het forum vertrokken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Chinese president en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Daar kreeg het gezelschap een presentatie over de technologie in de Nederlandse agro- en voedselproductieketens en de mogelijkheden voor bilaterale samenwerking bij toepassing daarvan in China. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontving het gezelschap en gaf een korte uitleg over de expositie.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
De Chinese president en zijn echtgenote en het Koninklijk Paar tijdens de presentatie.

Vervolgens doopte mevrouw Peng een speciale tulp. Na een privélunch in Kasteel Keukenhof, namen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima officieel afscheid van de Chinese president en zijn echtgenote.

Vergroot afbeelding Mevrouw Peng Liyuan doopt – in aanwezigheid van haar echtgenoot de president van China Xi Jinpin, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima - een speciale tulp in de Keukenhof
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Mevrouw Peng Liyuan doopt een speciale tulp in de Keukenhof.

24 maart

Bezoek aan Binnenhof

Op maandagochtend werd de Chinese president in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door voorzitter Ankie Broekers van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.