Dinsdag 1 november, Athene

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november 2022 een staatsbezoek aan Griekenland.

De tweede dag van het staatsbezoek begon in het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Het Koninklijk Paar bezichtigde daar een tentoonstelling van World Press Photo over vrouwenrechten, met de titel ‘Resilience – stories of women inspiring change’. Aansluitend woonden zij een rondetafeldiscussie bij over de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Aan de bijeenkomst namen, behalve de Griekse president, ook Griekse en Nederlandse beleidsmakers en vertegenwoordigers van mensenrechten- en uitvoeringsorganisaties deel.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezichtigen in Athene de tentoonstelling 'Resilience – stories of women inspiring change’ van World Press Photo
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de tentoonstelling ‘Resilience – stories of women inspiring change' van World Press Photo.

Daarna waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij een pitchcompetitie van Orange Grove startups, een initiatief van de Nederlandse ambassade dat via dit platform steun biedt aan jonge Griekse ondernemers en startups.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn bij een pitchcompetitie van Orange Grove startups in Athene
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar spreekt met de deelnemers van de pitchcompetitie van Orange Grove startups en woont twee pitches bij. Vervolgens zijn zij bij de prijsuitreiking.

Het Koninklijk Paar bezocht vervolgens de oncologische kliniek Elpida van het kinderziekenhuis Paidon, waar aandacht was voor de samenwerking van de kliniek met het Prinses Máxima Centrum op het gebied van kinderoncologie. Tijdens een rondleiding werd onder andere het stamcellaboratorium van het ziekenhuis bezocht en werd er gesproken met ex-patiënten over hun ervaringen.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de oncologische kliniek Elpida in Athene
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar brengt een bezoek aan de oncologische kliniek Elpida.

Ook waren de Koning en Koningin Máxima aanwezig bij een bijeenkomst over kinderoncologie en de Grieks-Nederlandse samenwerking. Tijdens de bijeenkomst werd een intentieverklaring getekend voor het uitwisselen van medische informatie, kennis en personeel tussen het Prinses Máxima Centrum, het Griekse Aghia Sofia kinderziekenhuis en Elpida.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn in Athene aanwezig bij een bijeenkomst over kinderoncologie en de Grieks-Nederlandse samenwerking
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar is aanwezig bij het tekenen van de intentieverklaring.

In de middag woonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een concert bij van vluchtelingenkinderen uit een aantal Griekse opvangkampen, georganiseerd door de Grieks-Nederlandse NGO Connect by Music. Het concert vond plaats op een openbare school in Athene die deelneemt aan het ‘Schools for All’-programma. Dit programma richt zich op ondersteuning van integratie en acceptatie van kinderen met een vluchtelingachtergrond op Griekse scholen.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken een openbare school die met het ‘Schools for All’-programma aandacht besteedt aan integratie en acceptatie van kinderen met een vluchtelingachtergrond onder Griekse scholieren
Beeld: ©RVD
De Koning en Koningin Máxima bezoeken een school die met het ‘Schools for All’-programma aandacht besteedt aan integratie en acceptatie van kinderen met een vluchtelingachtergrond.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen in Athene een concert bij van vluchtelingenkinderen uit een aantal Griekse opvangkampen.
Beeld: ©RVD
Vluchtelingenkinderen geven een muzikaal optreden, georganiseerd door de van oorsprong Nederlandse organisatie Connect by Music.

Aansluitend bezocht Koning Willem-Alexander een opvangtehuis waar Oekraïense kinderen worden opgevangen die naar Griekenland zijn gevlucht na de Russische invasie van Oekraïne. Koningin Máxima bezocht gelijktijdig een opvangtehuis voor alleenstaande minderjarige meisjes met een vluchtelingenachtergrond. Deze opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn in de loop van 2020 in gebruik genomen en worden door Nederland ondersteund.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander bezoekt in Athene een opvangtehuis waar Oekraïense kinderen worden opgevangen
Beeld: ©ANP
Koning Willem-Alexander bezoekt een opvangtehuis voor Oekraïense kinderen.
Vergroot afbeelding Koningin Máxima bezoekt een opvangtehuis voor alleenstaande minderjarige meisjes met een vluchtelingenachtergrond
Beeld: ©RVD
Koningin Máxima bezoekt een opvangtehuis voor alleenstaande minderjarige meisjes met een vluchtelingenachtergrond.

De tweede dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een voorstelling van het Nederlands Danstheater in Megaron Mousikis, aangeboden door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en president Sakellaropoulou bij de voorstelling van het Nederlands Danstheater in Megaron Mousikis in Athene
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Het Koninklijk Paar en president Sakellaropoulou bij de voorstelling van het Nederlands Danstheater.

De andere dagen van het staatsbezoek aan Griekenland