Maandag 31 oktober, Athene

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november 2022 een staatsbezoek aan Griekenland.

Het Koninklijk Paar legde op maandagochtend bij aanvang van het staatsbezoek een krans bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene. Daarna werden zij welkom geheten door president Sakellaropoulou en ontvangen op het Presidentieel Paleis. 
 

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene.
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein. Het monument is ter herdenking van Griekse soldaten die in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen.
Vergroot afbeelding Kranslegging bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene
Beeld: ©RVD
Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, houden soldaten erewacht bij het monument.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander inspecteert de erewacht op het Syntagmaplein in Athene
Beeld: ©RVD
De Koning inspecteert de erewacht.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden door president Katerina Sakellaropoulou van Griekenland ontvangen met een welkomstceremonie bij het Presidentieel Paleis.
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar wordt door president Katerina Sakellaropoulou ontvangen met een welkomstceremonie bij het Presidentieel Paleis.
Vergroot afbeelding Gesprek tussen Koning Willem-Alexander en president Katerina Sakellaropoulou van Griekenland en hun partners
Beeld: ©RVD
In het paleis vindt een gesprek plaats tussen beide staatshoofden en hun partners.

Vervolgens spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Nederlands Instituut in Athene met de Griekse en Nederlandse Ombudsman. De Griekse Ombudsman werkt al sinds zijn oprichting met de Nederlandse counterpart samen op het gebied van het waarborgen van de mensenrechten en de grondrechten van burgers en migranten.

Vergroot afbeelding In het Nederlands Instituut in Athene spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de Griekse en Nederlandse Ombudsman
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar spreekt met de Griekse en Nederlandse Ombudsman. Zij spreken onder meer over migratie en mensenrechten.

In de middag bezocht het Koninklijk Paar de Akropolis waarbij tijdens een wandeling onder meer het Erechtheion en het Parthenon werden bezichtigd.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Akropolis in Athene
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Het Koninklijk Paar bezoekt de Akropolis.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de Griekse vlag
Beeld: ©Patrick van Katwijk
De Koning en Koningin Máxima bij de Griekse vlag.

Later in de middag ontmoette het Koninklijk Paar burgemeester Kostas Bakoyannis van Athene en vond de Ontvangst Nederlandse Gemeenschap plaats in het Technopolis.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten burgemeester Kostas Bakoyannis van Athene
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar in gesprek met burgemeester Kostas Bakoyannis van Athene.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten Nederlanders die werken en wonen in Athene
Beeld: ©RVD
Tijdens een ontvangst in het Technopolis ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Nederlanders die werken en wonen in Athene.

’s Avonds bood president Sakellaropoulou in het Presidentieel Paleis een staatsbanket aan waar beide staatshoofden een toespraak hielden.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket in het Presidentieel Paleis in Athene
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, president Katerina Sakellaropoulou van Griekenland en haar echtgenoot Pavlos Kotsonis bij het staatsbanket in het Presidentieel Paleis.
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, president Katerina Sakellaropoulou van Griekenland en haar echtgenoot Pavlos Kotsonis bij het staatsbanket in het Presidentieel Paleis.

De andere dagen van het staatsbezoek aan Griekenland