Woensdag 2 november, Thessaloniki

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november 2022 een staatsbezoek aan Griekenland.

De laatste dag van het bezoek vond plaats in de op één na grootste stad van Griekenland, Thessaloniki. Woensdagmorgen was het Koninklijk Paar bij een economische sessie over duurzaamheid en landbouw in het Labattoir. De Koning hield hier een toespraak. Vervolgens ging het Koninklijk Paar in gesprek met Griekse en Nederlandse ondernemers.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander houdt een toespraak bij een economische sessie over duurzaamheid en landbouw in Thessaloniki
Beeld: ©RVD
De Koning houdt een toespraak bij een economische sessie over duurzaamheid en landbouw.

Aansluitend kregen de Koning en Koningin Máxima een toelichting op de veelzijdige geschiedenis van de stad die door de eeuwen een kruispunt van culturen is geweest. Burgemeester Zervas van Thessaloniki ontving hen vervolgens op het Aristotelousplein waar hij uitleg gaf over de huidige ontwikkeling van Thessaloniki tot een duurzame en leefbare stad. Gezamenlijk fietsten zij naar het historische monument de Witte toren, waar het afscheid plaatsvond.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Hagios Dimitrioskerk in Thessaloniki
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Het Koninklijk Paar maakt een wandeling langs enkele van de vele historische plekken van de stad, zoals de Hagios Dimitrioskerk.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het Ottomaanse badhuis Bey Hamam in Thessaloniki
Beeld: ©Patrick van Katwijk
De Koning en Koningin Máxima bezoeken het Ottomaanse badhuis Bey Hamam.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een bezoek aan de Witte Toren in Thessaloniki
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Na de wandeling fietst het Koninklijk Paar samen met de burgemeester naar het historische monument de Witte Toren, een van de bekendste bouwwerken van de stad.

Ten slotte bezocht het Koninklijk Paar de Aristotle University van Thessaloniki, waar aandacht werd besteed aan het initiatief van de Nederlandse ambassade ‘Entrepreneurial University’, waarbij kennis en ervaring wordt gedeeld op het gebied van ondernemerschapsonderwijs en innovatie tussen Nederlandse en Griekse universiteiten. Daar sprak het Koninklijk Paar viceminister van onderwijs Syrigos en de rectoren van de twee universiteiten van Thessaloniki, Aristotle University en University of Macedonia, die deelnemen aan dit project.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander spreekt met studenten tijdens een bezoek aan de Aristotle University in Thessaloniki
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander in gesprek met studenten tijdens een bezoek aan de Aristotle University.
Vergroot afbeelding Koningin Máxima spreekt studenten tijdens een bezoek aan de Aristotle University in Thessaloniki
Beeld: ©RVD
Koningin Máxima in gesprek met een student tijdens het bezoek.

“Griekenland verwarmt de ziel. Wij koesteren onze vriendschap met dit prachtige land. Een land waarin oeroude olijfbomen altijd weer frisse, groene scheuten krijgen. Het was een groot plezier om een staatsbezoek te brengen aan de Helleense Republiek.” - Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

De andere dagen van het staatsbezoek aan Griekenland