Donderdag 9 maart, Tatra-regio

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten dinsdag 7 tot en met donderdag 9 maart een staatsbezoek aan Slowakije. Op de laatste dag van het staatsbezoek bracht het Koninklijk Paar samen met president Čaputová een bezoek aan de regio rondom het Tatra-gebergte in noordoost Slowakije.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Oekraïense vluchtelingen in Slowakije
Beeld: ©Nederlandse ambassade
In Poprad bezoekt het gezelschap een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Slowakije grenst in het oosten aan Oekraïne en sinds het begin van de oorlog zijn ruim een miljoen Oekraïners die grens gepasseerd. Met behulp van veel vrijwilligers en hulporganisaties worden vluchtelingen opgevangen.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Oekraïense vluchtelingen in Slowakije
Beeld: ©Nederlandse ambasssade
De Koning, Koningin Máxima en president Čaputová en haar partner gaan in het hulpcentrum op de foto met Oekraïense kinderen.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Spišská Sobota in Slowakije
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar bezoekt Spišská Sobota. Dit historische deel van Poprad is een voorbeeld van het cultureel erfgoed van Slowakije en van de Karpatenduitsers, een officiële minderheid in het land.
Vergroot afbeelding Spišská Sobota in Slowakije
Beeld: ©RVD
Spišská Sobota, een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen in Slowakije. In de Middeleeuwen was het een centrum van de winkel-, bohemien-, zaken-, handels- en culturele gilden.
Vergroot afbeelding Parochiekerk van Sint-Joris in Spišská Sobota in Slowakije
Beeld: ©RVD
Ook de parochiekerk van Sint-Joris wordt bezocht in Spišská Sobota. Hier liggen belangrijke kunstschatten.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Slowaakse school
Beeld: ©RVD
In Liptovský Mikuláš bezoekt het gezelschap een school waar zij met leerlingen in gesprek gaan over democratie en desinformatie. Via een speciale leermodule leren de kinderen over democratische waarden en het herkennen van nepnieuws.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Nationaal Park Tatra
Beeld: ©RVD
Het staatsbezoek wordt afgesloten in het Nationaal Park Tatra. Aan de rivier Belá licht een gids het natuurbeheer in het gebied toe en welke uitdagingen en maatregelen er zijn om de biodiversiteit in stand te houden en te verbeteren.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Nationaal Park Tatra
Beeld: ©Patrick van Katwijk
De Koning en Koningin Máxima in het Nationaal Park Tatra.

“In de afgelopen dertig jaar zijn Slowakije en Nederland steeds meer naar elkaar toegegroeid. Dit staatsbezoek is een onderstreping van de vriendschap die is ontstaan. Dank u wel voor deze bijzondere vriendschap. Ďakujem!” – Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

De andere dagen van het staatsbezoek aan Slowakije