Dinsdag 23 oktober: Londen

Het staatsbezoek begon op dinsdagochtend met een ontmoeting op de Nederlandse residentie door de Prins van Wales en de Hertogin van Cornwall.

Welkomstceremonie

Na de ontmoeting op de Nederlandse residentie werd het Koningspaar op Horse Guards Parade welkom geheten door Koningin Elizabeth II. De Horse Guards Parade is de paradeplaats naast Whitehall in het centrum van Londen. Hier werden in de tijd van Hendrik VIII riddertoernooien gehouden. Sinds de 17e eeuw wordt het gebruikt voor parades en andere ceremonies, zoals Trooping the Colour en Beating Retreat.

 • Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

  Koning Willem-Alexander en Koningin Elizabeth II komen per koets aan op Buckingham Palace.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Elizabeth II en de Prins van Wales ontvangen het Koninklijk Paar op Buckingham Palace.

Buckingham Palace is de officiële residentie van Queen Elizabeth. Het gebouw heette ‘Buckingham House’ omdat het in 1703 werd gebouwd door John Sheffield, hertog van Buckingham. Koning George III kocht het pand in 1762. 

Picture Gallery

Na een lunch op Buckingham Palace bekeken de Koning en Koningin een speciale expositie in de Picture Gallery, waar onder andere werken van 17e eeuwse Hollandse Meesters uit de Royal Collection te zien zijn. De Picture Gallery in Buckingham Palace is ontworpen door architect John Nash als onderdeel van de transformatie van Buckingham House in een paleis. De 47 meter lange ruimte werd gebruikt voor de schilderijencollectie van de koning. De Picture Gallery is in de zomer open voor publiek. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Royal Family
De Koning en Koningin bezoeken de Picture Gallery in Buckingham Palace.

Westminster Abbey

 • Beeld: ©Hollandse Hoogte / Wesley de Wit

  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey.

Een korte rondleiding door de Abbey leidde het Koninklijk Paar onder andere langs de graven van de Nederlandse Koning-stadhouder Willem III en zijn Britse echtgenote Koningin Maria II. Meer informatie over 'William & Mary' kunt u nalezen in de tentoonstelling 'Eeuwenoude verbintenis: Nederland - Engeland' van Koninklijke Verzamelingen.

Toespraak in Brits parlement

De Koning hield een toespraak in het Britse Parlement. Ook sprak het Koninklijk Paar kort met enkele parlementariërs. Het Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament, is de zetel van het Britse parlement (Lager- en Hogerhuis). De oudste nu nog bestaande gebouwen zijn gebouwd in ongeveer 1097. Op 20 januari 1265 was hier de eerste bijeenkomst van een Engels parlement.
 

"Door de geschiedenis van onze beide landen loopt hetzelfde leidmotief: de drang om te strijden voor gewetensvrijheid en voor een samenleving gebouwd op verdraagzaamheid en ondernemingszin. Een samenleving met een ‘open geest’." - WA

 • Beeld: ©Albert Nieboer

  De Koning spreekt het Britse Parlement toe.

Thee op Clarence House

Op Clarence House ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Prince of Wales en de Duchess of Cornwall voor thee. Clarence House is sinds 2003 de officiële residentie van de Prince of Wales. Het gebouw is in 1827 onder leiding van de Britse architect John Nash gebouwd voor William IV, toen de Hertog van Clarence. In de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als hoofdkantoor van onder andere het Rode Kruis.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Wesley de Wit
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten de Prins van Wales en Hertogin van Cornwall.

Staatsbanket

 • Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

  De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket op Buckingham Palace.