Woensdag 24 oktober: Londen

De tweede dag van het staatsbezoek begon met aandacht voor de economische samenwerking en de leidende positie van beide landen op het gebied van innovatie.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©The Royal Family
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontbijten samen met de Earl en Countess of Wessex.

Ontbijt in Mansion House

De dag startte met een onbijt bij de Lord Mayor of the City of London, de heer Charles Bowman. The Lord Mayor of the City of London Corporation, de heer Charles Bowman, is de ‘burgemeester’ van de City of London (het historische centrum en het centrale zakendistrict). De rol van de Lord Mayor is het vertegenwoordigen, ondersteunen en promoten van de bedrijven en bewoners van de City of London. De heer Charles Bowman is de 690e Lord Mayor. Mansion House is de officiële residentie en werd gebouwd tussen 1739 en 1752.

Innovatie Showcases

Na het ontbijt bekeek het Koningspaar voorbeelden van commerciële oplossingen die Nederlandse en Britse bedrijven en kennisinstellingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Kunstmatige intelligentie, duurzame productie, moderne mobiliteit en de uitdagingen van vergrijzing staan daarbij centraal.

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte / Daniel Leal-Olivas

    Koningin Máxima bekijkt commerciële oplossingen van Nederlandse en Britse bedrijven voor maatschappelijke uitdagingen.

Samenwerken voor vrede en veiligheid

Nederlandse en Britse Korps Mariniers gaven samen een demonstratie op de Theems. De korpsen werken al 45 jaar samen op het gebied van vrede en veiligheid. 

  • Beeld: ©Defensie

    Nederlandse en Britse Korps Mariniers geven een demonstratie op de Theems.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Defensie
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Defensie
Het Koninklijk Paar spreekt met veteranen en militairen over de samenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

POP Brixton

Het Koninklijk Paar bezocht samen met de Graaf en Gravin van Wessex POP Brixton in de Zuid-Londense wijk Brixton. Pop Brixton ondersteunt lokale werkgelegenheid, training en ondernemerschap door ruimte te bieden aan startende bedrijven en sociale projecten. De bedrijven investeren allen minstens een uur per week om met hun kennis en vaardigheden lokale activiteiten te ondersteunen. Door samen te werken met scholen, liefdadigheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties ontstaat brede betrokkenheid onder de lokale gemeenschap. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©The Royal Family
Koningin Máxima en de Gravin van Wessex bezoeken POP Brixton.

Lunch bij premier Theresa May

In de middag ontving premier Theresa May het Koningspaar voor een lunch in haar ambtswoning op Downing Street 10. Theresa May is sinds 13 juli 2016 premier van het Verenigd Koninkrijk. Voordat ze premier werd was ze minister van Binnenlandse Zaken (2010-2016). 

  • Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

    Premier Theresa May ontvangt Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in haar ambtswoning.

Einde staatsbezoek

Het staatsbezoek eindigde met het afscheid van Koningin Elizabeth II op Buckingham Palace.

“Many thanks to Queen Elizabeth and her family for the warm welcome we received. The ties between our kingdoms have always been close and will remain so, both now and in the future. It’s been a wonderful state visit!” – WA and Máxima