Prinses Máxima introduceert haar nieuwe initiatief: Kinderen maken Muziek

RVD, 17 mei 2011, nr. 117: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag een nieuw initiatief bekendgemaakt: Kinderen maken Muziek.

Het initiatief heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking laten komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken. Het idee voor Kinderen maken Muziek is afkomstig van Prinses Máxima. Zij heeft haar idee samen met het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie uitgewerkt. Het Oranje Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie voeren dit nieuwe progamma gezamenlijk uit. Dit heeft de Prinses bekendgemaakt tijdens de uitreiking van Appeltjes van Oranje op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Prinses Máxima benadrukte in haar toespraak dat muziek zorgt voor plezier en ontwikkelingskansen bij kinderen. Tijdens haar bezoeken bij organisaties in het hele land zag ze dat plezier naar voren komen. Bijvoorbeeld bij het Leerorkest uit Amsterdam, waar basisschoolleerlingen in een orkest een muziekinstrument leren spelen. Ze gunt ieder kind dit plezier en de voldoening die het samen spelen met zich meebrengt.

Het programma Kinderen maken Muziek zorgt ervoor dat kinderen met muziek in aanraking komen. Ook diegenen die daar normaal de kans niet voor krijgen. Het belang van muziek maken voor kinderen gaat verder dan alleen het plezier dat zij er aan beleven. Het zorgt ook voor de ontwikkeling van andere competenties. Verschillende onderzoeken naar het effect van musiceren tonen aan dat muziek maken een positieve invloed heeft op iemands stemming en op de verbeeldingskracht. Het verbetert met name het abstractievermogen en het analytisch denken. Samen muziek maken leert kinderen rekening te houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.
Kinderen maken Muziek is een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie en een klein aantal andere partijen. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Jaarlijks besteedt het € 32 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve deelname aan het culturele leven. Gezamenlijk zetten zij zich in om van het programmaKinderen maken Muziek een succes te maken.