Prinses Margriet en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award 2012

RVD, 8 februari 2012, nr. 31: Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Margriet der Nederlanden en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn op maandag 19 maart in the Egg in Brussel aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award.

Deze prijs van de European Cultural Foundation (ECF), in samenwerking met de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken, is dit jaar toegekend aan filmmaker John Akomfrah en museumdirecteur en conservator Charles Esche.

Prinses Laurentien, president van de ECF, houdt een inleiding. Prinses Margriet reikt de prijzen uit. De prijsuitreiking vindt plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid, Prinses van België.

John Akomfrah (1957, Accra, Ghana, woont en werkt in Londen) is door de ECF gekozen vanwege zijn baanbrekende filmoeuvre, waarbij hij erin slaagt perspectieven te vinden die afwijken van de gebruikelijke manieren om de Europese geschiedenis te vertellen.

Charles Esche (1962, Harrogate Verenigd Koninkrijk, woont en werkt in Eindhoven) is op dit moment directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke voortrekkersrol in het denken over musea en kunstcentra en hun belangrijke rol in de publieke ruimte.

De European Cultural Foundation zet zich al ruim 50 jaar in voor culturele samenwerking in Europa. De ECF Princess Margriet Award is in 2007 in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van Prinses Margriet als president van de ECF. Met de toekenning van de ECF Princess Margriet Award worden denkers, kunstenaars en activisten geëerd die het Europese publiek met hun werk raken en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in de samenleving spelen. Prinses Laurentien is in 2007 Prinses Margriet opgevolgd als president van de ECF.