Prinses Laurentien

Petra Laurentien Brinkhorst is op 25 mei 1966 in Leiden geboren als dochter van mr. L.J. Brinkhorst en drs. J. Brinkhorst-Heringa.

Vergroot afbeelding Prinses Laurentien, 2020
Beeld: © RVD - Martijn Beekman
Prinses Laurentien, 2020.

Studie

Prinses Laurentien bezocht de middelbare school in Den Haag en behaalde haar baccalauréat A aan het Lycée Français in Tokio, Japan.

Prinses Laurentien studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij in 1986 haar propedeuse geschiedenis behaalde. In 1989 verkreeg zij een Bachelor of Arts in de politieke wetenschappen aan de University of London (Queen Mary College). In juli 1991 haalde de Prinses haar Master of Journalism aan de University of California te Berkeley in de Verenigde Staten.

Huwelijk en gezin

Prinses Laurentien trad op 17 mei 2001 in Den Haag in het huwelijk met Prins Constantijn. De kerkelijke inzegening vond plaats op 19 mei 2001 in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag.

Prinses Laurentien en Prins Constantijn hebben drie kinderen. Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir en op 3 juni 2006 de tweede dochter Leonore. Het gezin woont in Den Haag.

Werkzaamheden en functies

Sinds 2001 zet Prinses Laurentien zich in voor de bevordering van geletterdheid. In mei 2004 werd op haar initiatief Stichting Lezen & Schrijven opgericht met als doel het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Nederland. Van 2009 tot 2020 vervulde Prinses Laurentien de functie van Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO, waarmee ze zich ook wereldwijd inzette voor de problematiek van laaggeletterdheid. De Prinses werd op 1 februari 2011 voorzitter van de High Level Group of experts on Literacy (HLG) van de Europese Commissie, die in 2012 zijn eindrapport presenteerde. In november 2017 legde de Prinses haar functie als erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven neer. De Prinses blijft zich inzetten voor geletterdheid, zowel in Nederland als in internationale context.

In 2009 richtte Prinses Laurentien de Missing Chapter Foundation op, waarvan zij momenteel directeur-bestuurder is. De stichting stimuleert dialoog tussen besluitvormers en kinderen en jongeren rondom maatschappelijke vraagstukken. In 2014 werd het initiatief 'Raad van Kinderen' gelanceerd waarin kinderen strategische dilemma’s van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden (gemeenten en ministeries) onderzoeken.

In 2009 verscheen haar eerste boek van de kinderboekenreeks Mr Finney, over duurzaamheid en klimaatverandering. Het tweede Mr Finney-boek verscheen in februari 2011, het derde in november 2013.  Ze schreef een aantal andere boeken, waaronder twee edities van De Sprookjessprokkelaar met Paul van Loon (2014, 2019) en Nog Lang en Gelukkig met Jeroen Smit (2016).

Sinds eind 2012 is Prinses Laurentien president van Fauna & Flora International (FFI), de oudste internationale natuurbeschermingsorganisatie die zich met name richt op de wereldwijde bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen. De Prinses was al sinds 2003 actief bij FFI, eerst als lid van het Executive Committee en Vicepresident, tot haar benoeming als President. Prinses Laurentien was Fellow bij de European Climate Foundation, en is strategisch adviseur voor Rewilding Europe.

Prinses Laurentien is directeur van de Number 5 Foundation, een ANBI-stichting die Prins Constantijn en zij in 2017 hebben opgericht. De stichting is werkzaam op verschillende maatschappelijke vraagstukken zoals kinderarmoede, taalontwikkeling 0-4 jarigen, digitale ongelijkheid en duurzaamheid
 
Prinses Laurentien heeft een achtergrond in strategische communicatie. Tussen 1996-2003 heeft ze diverse senior internationale communicatiefuncties vervuld, o.a. bij Weber Shandwick en Edelman PR Worldwide. In 2017 richtte zij de social enterprise House of Hi op, die vanuit menselijke inzichten tot vernieuwende oplossingen komt.

Erefuncties