Koningin Máxima spreekt met boeren in Ethiopië over financiële diensten

RVD, nr. 320: Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdag 10 december in haar VN-functie een bezoek gebracht aan kleine boerenbedrijven op het platteland van Hawassa in het zuiden van Ethiopië.

Zij sprak met boeren over hun financiële situatie en over het belang van goede toegang tot financiële diensten. Koningin Máxima is samen met de drie VN-voedsel- en landbouworganisaties FAO (Food and Agriculture Organization), IFAD (International Fund for Agricultural Development) en WFP (World Food Programme) van maandag 9 tot en met woensdagochtend 11 december in Ethiopië en van woensdagmiddag 11 tot en met vrijdag 13 december in Tanzania. Zie ook RVD-persbericht nummer 278.

Het doel van deze gezamenlijke reis is het verbeteren van toegang tot financiële diensten, inclusieve financiering voor ontwikkeling, voor voedselzekerheid, stimulering van de landbouw, economische ontwikkeling en vermindering van armoede. Wereldwijd hebben bijna een miljard mensen in armoedesituaties op het platteland geen toegang tot een bank- of spaarrekening. Ook kunnen zijn geen pensioen opbouwen of een verzekering afsluiten. Mensen zijn soms dagen onderweg om geld op een rekening te kunnen zetten. Via bijvoorbeeld mobiel bankieren kunnen zij hun geld veilig wegzetten en eventueel sparen. Met spaargeld kunnen zij weer extra investeringen doen in het boerenbedrijf, in geval van schaarste voedsel kopen, of kinderen naar school laten gaan. Koningin Máxima sprak onder meer met de boeren over het nut van sparen en de mogelijkheden hiervan voor het gezond houden en uitbreiden het van hun boerenbedrijf. Vijftig procent van de boeren heeft minder dan een halve hectare grond. Daarnaast sprak zij met vertegenwoordigers van landbouwcoöperaties over het belang van financiële diensten voor de landbouwontwikkeling.

Koningin Máxima bezocht in Hawassa ook de Hanja Chefa school. Een basisschool waar de drie VN-organisaties samen met het lokale bureau van onderwijs actief zijn met het project 'purchase from Africans to Africa'. Boeren uit de omgeving leveren landbouwproducten aan de school. Hiervan worden maaltijden bereid. Met de verkoop genereren de boeren inkomsten en krijgen de schoolkinderen goede voeding. De boeren krijgen via het project vooraf een aankoopcontract en de financiële garantie dat de producten ook daadwerkelijk worden afgenomen. Deze moeten wel voldoen aan een bepaalde standaardkwaliteit. Dit biedt boeren vervolgens de mogelijkheid om kredieten af te sluiten via de landbouwcoöperaties waarbij zij zijn aangesloten. Deze manier van werken is een voorbeeld van de relatie tussen inclusieve financiering en de activiteiten van de VN-voedsel- en landbouworganisaties. In 2002 bezochten 340 kinderen de school. Mede door dit project is het aantal kinderen in 2013 gestegen naar ruim 1300, waarvan de helft meisjes.

Koningin Máxima en de andere VN-vertegenwoordigers, mevrouw Ertharin Cousin, algemeen-directeur WFP, mevrouw Maria Helena Semedo, plv. directeur-generaal FAO en de heer Adolfo Brizzi, vertegenwoordiger namens de president van IFAD, hadden ook gesprekken met de minister-president van Ethiopië, de heer Hailemariam Desalegn, de minister van Financiën, de heer Sofian Ahmed, de minister van Landbouw, de heer Tefera Deribew en de wnd. gouverneur van de nationale bank van Ethiopië, de heer Getahun Nana. Daarnaast waren er rondetafelgesprekken met onder andere vertegenwoordigers van financiële organisaties, de private sector, landbouwcoöperaties en non-profitorganisaties.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusieve Financiering voor ontwikkeling en is sinds juni 2011 erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).