Koningin Máxima bezoekt samen met VN-voedsel- en landbouworganisaties Ethiopië en Tanzania

RVD, nr. 278: Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 9 tot en met vrijdag 13 december Ethiopië en Tanzania in het kader van haar VN-functie. Koningin Máxima doet dit samen met de top van de VN-voedsel- en landbouworganisaties FAO (Food and Agriculture Organization), IFAD (International Fund for Agricultural Development) en WFP (World Food Programme).

Het doel van deze gezamenlijke reis is het versterken van VN-samenwerking op de terreinen van inclusieve financiering, voedselzekerheid en rurale ontwikkeling. Het bezoek richt zich op het verbeteren van toegang tot financiële diensten om de landbouw en de ontwikkeling van voedselketens te stimuleren en armoede op het platteland te verminderen. De privésector heeft hierin een belangrijke rol te vervullen.

Koningin Máxima bezoekt samen met de directeur-generaal van de FAO, de heer Graziano da Silva, en de algemeen-directeur van het WFP, mevrouw Ertharin Cousin, van maandag 9 tot en met woensdagochtend 11 december Ethiopië en van woensdagmiddag tot en met vrijdag 13 december Tanzania. De heer Da Silva wordt vanaf donderdagmiddag vervangen door een andere vertegenwoordiger van de FAO. Het IFAD wordt op hoog ambtelijk niveau vertegenwoordigd.

De aanleiding voor deze gezamenlijk reis komt mede voort uit een bezoek dat Koningin Máxima op 21 en 22 maart bracht aan de drie VN-organisaties in Rome (zie ook RVD persbericht nummer 71 ). Inclusieve financiering voor ontwikkeling kan worden ingezet als instrument om de doelstellingen van de VN-organisaties te bereiken. Het gaat onder meer om het stimuleren van de landbouwontwikkeling, het realiseren van voedselzekerheid en bestrijding van armoede. Wereldwijd hebben circa 500 miljoen kleine boerenbedrijven, velen geleid door vrouwen in ontwikkelingslanden, slechts zeer beperkte toegang tot financiële diensten. Verbetering hiervan kan uiteindelijk bijdragen tot duurzame en productie verhogende landbouwmethoden en vermindering van armoede.

Ethiopië en Tanzania hebben beide al diverse nationale programma's die kunnen dienen als voorbeeld voor andere landen. Mede om deze reden zijn deze landen door FAO, IFAD en WFP en Koningin Máxima, in haar hoedanigheid als speciale pleitbezorger van de VN, medio 2013 als voorbeeld aangewezen. In het programma van de reis wordt onder meer voorzien in gesprekken met vertegenwoordigers van de regeringen van beide landen en hoge functionarissen van nationale en internationale (financiële) organisaties. Ook worden er bezoeken gebracht aan projecten van de betrokken VN-organisaties.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of om bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).

FAO, IFAD en WFP zijn alle drie VN-organisaties met als vaste standplaats Rome. De FAO richt zich met name op het realiseren van voedselzekerheid en wereldwijde armoedebestrijding, het IFAD op financiering van landbouwontwikkelingsprojecten voor voedselproductie in ontwikkelingslanden en het WFP op het leveren van voedsel en hulp aan mensen in noodsituaties.