Koning en Koningin bezoeken Beieren - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen woensdag 13 en donderdag 14 april 2016 een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Doel van het werkbezoek is de brede onderlinge relaties tussen Nederland en Beieren te versterken.

De Koning en Koningin brengen jaarlijks een bezoek aan één of meerdere Duitse deelstaten, waarbij speciale aandacht is voor de economische betrekkingen. De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De minister leidt gelijktijdig een tweedaagse economische missie naar de Duitse deelstaat. De missie staat in het teken van ‘de economie van de toekomst’. De focus ligt op de sectoren high tech - medische technologie en e-health, smart industry en urbane mobiliteit – en agrifood en logistiek.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openen tijdens hun werkbezoek aan Beieren de ‘Höllander-Saal’ in de Alte Pinakothek in München. In deze zaal zijn meesterwerken uit de Gouden Eeuw tentoongesteld.

Woensdag 13 april – München

Culturele samenwerking, Alte Pinakothek

De Koning en Koningin beginnen hun bezoek in de Alte Pinakothek München. Na een renovatieperiode heropenen zij de ‘Holländer-Saal’ van het museum, waar een verzameling meesterwerken van Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw hangt. Het Centraal Museum Utrecht tekent in bijzijn van het Koninklijk Paar een overeenkomst met de Bayerische Staatsgemäldesammlungen over een gezamenlijke Caravaggisten-tentoonstelling in 2018 en 2019.

Urban Mobility – BMW Group

Aansluitend brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan BMW Welt, het kennismakings- en distributiecentrum van BMW Groep. Het Duitse autobedrijf viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Tijdens een seminar met het thema Urban Mobility spreken Duitse en Nederlandse deelnemers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid over duurzame stedelijke mobiliteit. Nederland is een interessante partner voor de Duitse auto-industrie op het gebied van innovatieve en groene mobiliteitsoplossingen. Aandacht is er tijdens dit programmaonderdeel onder andere voor de BMW MINI, die de Nederlandse VDL Groep sinds twee jaar produceert. De Koning was in 2014 aanwezig bij de start van de productie in Born. Daarnaast worden enkele groene en slimme mobiliteitsoplossingen getoond.

Op de residentie van de Staatskanzlei wordt het Koninklijk Paar vervolgens ontvangen door minister-president Horst Seehofer van Beieren voor een gesprek en een lunch. Tijdens de lunch houden de minister-president en de Koning beiden een toespraak.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden op de residentie van de Staatskanzlei ontvangen door minister-president Horst Seehofer van Beieren voor een gesprek en een lunch.

Agrifood – Viktualienmarkt  

Op de Viktualienmarkt in München openen de Koning en Koningin het Nederlands-Beiers Paviljoen. Bedrijven uit de Nederlandse en Beierse agrifood- en tuinbouwsector bieden op deze delicatessenmarkt duurzame en innovatieve producten aan. De samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en wetenschap aan beide kanten van de grens wordt hiermee versterkt.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Bezoek aan de Viktualienmarkt in München. Op deze delicatessenmarkt bieden bedrijven uit de Nederlandse en Beierse agrifood- en tuinbouwsector duurzame en innovatieve producten aan.

Smart Industry en Cyber Security – Deutsches Museum München

In het Deutsches Museum, het museum voor natuur en techniek, is het Koninklijk Paar aanwezig bij een deel van het ‘Dutch-German Forum on IT Security in the Industry’ over smart industry en cyber security. Het belang van IT veiligheid voor de industrie en het belang van samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke aanpak staan hierbij centraal. De Koning en Koningin bekijken enkele showcases, waaronder over interbancaire veiligheid en IT veiligheid in de robotica. In hun bijzijn worden twee Nederlands-Duitse samenwerkingsovereenkomsten getekend; tussen TNO en Fraunhofer en tussen het Nederlandse bedrijf Onegini en Samsung SDS.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©Nederlandse Ambassade Berlijn / Ralph Pache
In het Deutsches Museum worden twee Nederlands-Duitse samenwerkingsovereenkomsten getekend; tussen TNO en Fraunhofer en tussen het Nederlandse bedrijf Onegini en Samsung SDS.

In de avond worden de Koning en Koningin voor het Neue Rathaus van München ontvangen door Oberbürgemeister Dieter Reiter. Na ondertekening van het Gouden Boek sluiten zij in het Alte Rathaus aan bij het Trade Dinner met de deelnemers van de economische missie.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima lopen over de markt naar het Alte Rathaus waar zij aansluiten bij het Trade Dinner.

Donderdag 14 april – Erlangen en Neurenberg

Medische Technologie en e-health– Siemens Healthcare en Medical Valley

De tweede dag van het werkbezoek begint met een bezoek aan Siemens Healthcare in Erlangen. In de regio zijn zo’n 180 bedrijven actief in de medische technologie, die zich met name richten op röntgentechnologie, e-health en rehabilitatie. Het Duitse Siemens is wereldwijd een belangrijke speler in deze sector en een interessante partner voor Nederlandse toeleveranciers. Het Koninklijk Paar bezoekt de productiehal van Siemens, waar medische scanapparatuur (MRI) wordt geproduceerd.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse Ambassade Berlijn / Ralph Pache
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de productiehal van Siemens, waar medische scanapparatuur (MRI) wordt geproduceerd.

Aansluitend bezoeken zij het Nederlands-Duitse dialoogplatform in Medical Valley, waar betrokken partijen maatschappelijke trends, uitdagingen en oplossingen op het gebied van medische robotica, diagnostiek en e-health bespreken. Hier worden e-health start-up bedrijven gekoppeld aan investeerders en mogelijke partners zoals Siemens en het Nederlands Philips Healthcare. Het Nederlandse Brainport Industries en het Duitse Medical Valley EMN e.V. tekenen een strategische samenwerkingsovereenkomst.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©Nederlandse Ambassade Berlijn / Ralph Pache
Bezoek aan het Nederlands-Duitse dialoogplatform in Medical Valley, waar betrokken partijen maatschappelijke trends, uitdagingen en oplossingen op het gebied van medische robotica, diagnostiek en e-health bespreken.

Logistiek – Neurenberg  

Tijdens een lunchbijeenkomst worden de Koning en Koningin bijgepraat over de uitkomsten van een seminar over strategische vervoersvraagstukken met deelnemers van Nederlandse en Beierse ministeries, kennisinstellingen en bedrijven. Tijdens het seminar en de lunch staan duurzaamheid, transparantie en effectiviteit in de transportsector en de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners centraal. Het Koningspaar maakt daarna een rondgang over een informatiemarkt in het Rathaus. Daarbij spreken ze met ondernemers en organisaties onder andere over de samenwerking tussen de Beierse binnenhavens en de haven van Rotterdam en het belang van Europese verbindingen. 

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©Nederlandse Ambassade Berlijn / Ralph Pache
Koning Willem-Alexander op de informatiemarkt in het Rathaus van Nurnberg.
Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©Nederlandse Ambassade Berlijn / Ralph Pache
Koningin Máxima op de informatiemarkt in het Rathaus van Nurnberg.

Internationaal- en Volkenrecht – Justitiepaleis Neurenberg

In de middag bezoekt het Koninklijk Paar het Justitiepaleis Neurenberg en ‘Saal 600’, waar de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Een bezoek aan het Memorium en aan ‘Saal 600’ tonen de historische en actuele verbondenheid van Nederland en Duitsland op het gebied van internationaal recht, zoals de ontwikkeling van het Neurenberg Tribunaal en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Grotius Center for International Legal Studies uit Den Haag en de Internationale Akademie Nürnberger Prinzipien tekenen een samenwerkingsovereenkomst om kennis en capaciteit over internationaal recht te verankeren in nationale rechtsordes. Het Koninklijk Paar spreekt met betrokkenen over deze samenwerking en over mensenrechten en internationaal strafrecht.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©Nederlandse Ambassade Berlijn / Ralph Pache
Het Koninklijk Paar bezoekt het Justitiepaleis Neurenberg en ‘Saal 600’.

Cultuur – Albrecht-Dürer-Haus

De Koning en Koningin sluiten hun werkbezoek af in het voormalig werk- en woonhuis van de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer (1471-1528). Daar openen zij een tentoonstelling met grafisch werk van Dürer, die de stad Neurenberg recentelijk heeft ontvangen. Een van de werken is een portret van de Rotterdamse humanist Erasmus, dat Dürer maakte tijdens een verblijf van een jaar in Nederland.

RVD, nr. 69

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
De Koning en Koningin openen een tentoonstelling met grafisch werk van de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer (1471-1528) in zijn voormalig werk- en woonhuis.
Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander zwaait naar de menigte in Neurenberg bij de afsluiting van het werkbezoek aan Beieren.