Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016 uit

Zijne Majesteit de Koning reikt vrijdagmiddag 7 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6.500 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden ruim 240 kunstenaars beeldmateriaal in.

De tentoonstelling is geopend voor publiek van 8 oktober t/m 15 november. Dit jaar kunnen bezoekers van de tentoonstelling meedoen met het Grote Juryspel  (teamspel voor 6 t/m 99 jaar). Aan de hand van opdrachten gaat de speler op zoek naar zijn/haar favoriete schilderij. Vervolgens kan hier een stem op uitgebracht worden. Uiteindelijk zal het schilderij met de meeste stemmen worden verloot onder de bezoekers die op het werk hebben gestemd. Kinderen kunnen ook stemmen, zij maken kans op het schilderij en op een speciale rondleiding door Koninklijk Paleis Amsterdam.

RVD, nr. 204

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Jerry Lampen
Amsterdam, 7 oktober 2016: Koning Willem-Alexander reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016 uit.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Jerry Lampen
Amsterdam, 7 oktober 2016: Koning Willem-Alexander reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016 uit.