Prinses Laurentien geeft startsein leesbevorderingsproject voor blinde en slechtziende kinderen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden heeft donderdag 29 september het startschot gegeven voor het leesbevorderingsproject 'Het Leesfeest: Alle kinderen moeten kunnen lezen'. Dit deed de Prinses op de school van Koninklijke Visio in Rotterdam, een school voor blinde en slechtziende kinderen van vier tot twintig jaar. Doel van het leesproject is kinderen met een visuele beperking plezier te laten krijgen in het lezen. Prinses Laurentien is beschermvrouwe van de Vereniging Onbeperkt Lezen (voorheen de NLBB, Vereniging van Leesgehandicapten).

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Koninklijke Visio / Evan Karageorgos
-

Vereniging Onbeperkt Lezen wil met het leesproject aandacht geven aan kinderen die vanwege een visuele beperking zijn aangewezen op aangepaste leesvormen zoals grootletter, braille en gesproken of digitale tekst. Het Leesfeest vindt plaats voorafgaand aan de Kinderboekenweek en in het kader van het Jaar van het Boek. In Rotterdam lazen enkele kinderen een stukje voor uit hun favoriete boek. Dit deden zij in de voor hun prettige leesvorm, bijvoorbeeld grootletterboek of in braille. Daarna ging Prinses Laurentien in gesprek met groepjes leerlingen, vertegenwoordigers en uitgevers.

Met de opening van 'Het Leesfeest: Alle kinderen moeten kunnen lezen' opent de Prinses alle leesbevorderingsprojecten die het komende schooljaar binnen alle cluster 1 scholen (scholen voor leerlingen met een visuele beperking) gehouden gaan worden.

Koninklijke Visio heeft in Nederland zes scholen waar onderwijs gegeven wordt aan blinde en slechtziende kinderen van vier tot twintig jaar. In Nederland zijn ongeveer 3000 kinderen met een visuele beperking.

RVD, nr. 211