Koninklijke Familie bij uitreiking Prins Claus Prijs 2016

Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Mabel zijn donderdagmiddag 15 december in het Koninklijk Paleis Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs 2016 aan de Thaise filmmaker en artiest Apichatpong Weerasethakul. Prins Constantijn reikt als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds de prijs uit. Naast de hoofdlaureaat ontvangen ook de vijf andere laureaten hun prijs uit handen van Prins Constantijn.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout.
Officiële foto met de winnaars van de zes Prins Claus Prijzen. De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul ontving de Grote Prins Claus Prijs 2016.

Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. Het rapport van de Prins Claus Prijzen Commissie 2016: “Apichatpong Weerasethakul wordt gelauwerd voor de visuele rijkheid, spirituele lyriek en intellectuele diepgang van zijn provocerende werk. Op subtiele en tegelijk krachtige manier weet hij de Thaise realiteit te onderzoeken en tot ver over de grenzen te laten doorklinken. […] Hij wordt gehuldigd als inspirerend voorbeeld voor anderen omdat hij onvoorwaardelijk trouw blijft aan zijn eigen visie en principes.”
 
De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Het Fonds zoekt naar samenwerking in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie, creatieve productie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd.

RVD, nr. 264

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Prins Claus Fonds / Frank van Beek
Prins Constantijn reikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Grote Prins Clausprijs 2016 uit aan Apichatpong Weerasethakul.