Koningin Máxima houdt toespraak bij G20 conferentie over inclusieve financiering in Wiesbaden

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt woensdag 25 januari in Wiesbaden, Bondsrepubliek Duitsland, de openingstoespraak van de G20 conferentie ‘Digitising finance, financial inclusion and financial literacy’. De conferentie in Schloss Biebrich wordt georganiseerd door de Deutsche Bundesbank en het federale ministerie van Financiën. Duitsland is momenteel voorzitter van de G20. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Deutsche Bundesbank
Koningin Máxima houdt de openingstoespraak.

Digitale toepassingen bieden diverse mogelijkheden om de toegang tot financiële diensten te verbeteren. Wereldwijd kunnen nog altijd 2 miljard mensen geen gebruik maken van een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen of pensioenen aldus de Wereld Bank Groep. Goede toegang kan bijdragen aan duurzame economische groei en het stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing van mensen. Eén van de doelstellingen van het G20 voorzitterschap van Duitsland is het wereldwijd toegankelijk maken van financiële diensten voor alle lagen van de bevolking. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol. Naast de mogelijkheden worden tijdens de conferentie ook de risico’s van digitalisering belicht.
 
Koningin Máxima gaat in haar toespraak onder meer in op hoe technologie en digitale toepassingen kunnen worden ingezet om meer mensen op een veilige en verantwoorde manier gebruik te laten maken van financiële diensten. 
 
Op 14 december 2016 sprak Koningin Máxima in Berlijn met minister Schäuble van Financiën, minister Müller voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de vice-president van de Deutsche Bundesbank over de Duitse G20-agenda op het gebied van inclusieve financiering en de GPFI