Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen vrijdagmiddag 10 maart de galerij-tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST in Museum Volkenkunde in Leiden. Aanleiding voor de tentoonstelling is het 150-jarig bestaan van Canada.

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij de opening.

De tentoonstelling bestaat grotendeels uit de collectie van de heer Hans van Berkel, groot verzamelaar van Inuït kunst in Nederland. Onlangs schonk hij zijn gehele collectie Inuït kunst aan Museum Volkenkunde; spekstenen beelden, grafiek en voorwerpen uit het dagelijks leven van de Inuït.

De tentoonstelling bevat ook enkele stukken uit de privécollectie van Prinses Margriet en prof.mr. van Vollenhoven. Het paar heeft een bijzondere verbondenheid met Canada, het geboorteland van Prinses Margriet. In de jaren zeventig reisden zij meerdere malen naar het hoge noorden van Canada waar ze optrokken op met Inuïts.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Canadese Ambassade in Nederland. CANADESE INUIT KUNST is t/m 7 januari 2018 te zien in Museum Volkenkunde, Leiden. 

Op 10 maart organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken een studiedag ‘Als het ijs smelt...’ in Museum Volkenkunde over de Arctische gebieden voor en door klimaat- en polaire deskundigen, kenners van het gebied, scholieren en studenten.

RVD, nr. 37