Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent WOII en Vliegeniersmuseum Fort Vuren

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdagmiddag 10 mei het WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van de huidige gemeente Lingewaal.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Jesper Drenth
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bekijkt de tentoonstelling in het Vliegeniersmuseum.

Het museum toont onder andere vliegtuigonderdelen en persoonlijke spullen van de geallieerde vliegeniers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Nieuw-Zeeland. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen om, twee werden krijgsgevangenen gemaakt en één wordt nog steeds vermist. Het museum is gericht op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Rivierenland en schenkt ook aandacht aan onderwerpen als dwangarbeid, Jodenvervolging en burgerslachtoffers.

Het WOII en Vliegeniersmuseum is gerealiseerd door de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal, een particulier initiatief van vertegenwoordigers van vier historische- en geschiedkundige verenigingen uit Lingewaal. De stichting heeft tot doel de geschiedenis door te geven aan volgende generaties en heeft daarvoor een digitaal lesprogramma voor basisscholen en een historische fietsroute ontwikkeld. Via een app op de smartphone voert deze route langs meer dan twintig locaties met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, waaronder de neergestorte vliegtuigen.

RVD, nr. 90