Koningin Máxima bezoekt Vietnam voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van dinsdag 30 mei tot en met donderdag 1 juni de Socialistische Republiek Vietnam in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Vietnam ontwikkelt een ‘nationale strategie voor inclusieve financiering’ voor goede, betaalbare en duurzame toegang tot financiële diensten. Hiermee kan de economische positie en ontwikkeling van de bevolking verbeterd worden.
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima komt aan in Ho Chi Minh stad.

Koningin Máxima reist dinsdagochtend na aankomst in Ho Chi Minh stad door naar de provinciestad Da Lat in de Centrale Hooglanden van Vietnam. De omgeving kenmerkt zich door land- en tuinbouwgebieden met merendeels kleine boerenbedrijven. Eén van de thema’s van deze reis is waardeketen financiering (value chain finance) in de landbouw. Dat wil zeggen de financiering van activiteiten in de keten van producten en diensten bij een productie- of leveringsproces en de waardevermeerdering die tijdens deze processen plaatsvindt.

Koningin Máxima bezoekt een landbouwbedrijf waar zij met de eigenaar en andere boeren spreekt over het project HortiDalat. Dit project biedt financiering en technische ondersteuning. De Rabobank Foundation steunt het project dat wordt uitgevoerd door adviesbureau Fresh Studio uit Vietnam. Boeren krijgen via HortiDalat leningen voor de bouw van kassen, adviezen om de productie te verhogen en hulp bij het opzetten van een businessplan. Ook verbindt het project de boeren en detailhandel aan elkaar. Hierdoor hebben zij meer garantie voor de afzet van hun producten en een vast inkomen. De boeren stemmen onderling af wat zij gaan verbouwen om overproductie te voorkomen. Koningin Máxima bezoekt verder een winkel voor mobiele telefonie waar klanten ook diverse bankzaken kunnen doen. ’s Middags spreekt Koningin Máxima in Ho Chi Minh stad met aan landbouw gerelateerde bedrijven en maatschappelijke organisaties over financiering van agrarische activiteiten.

Woensdag 31 mei wordt het bezoek voortgezet in de hoofdstad Hanoi. ’s Ochtends spreekt Koningin Máxima met internationale samenwerkingspartners als de Wereld Bank Groep (WB), het United Nations Capital Development Fund (UNCDF), de Asian Development Bank (ADB) en het lokale VN-kantoor over de stand van zaken van inclusieve financiering in Vietnam. Ook is er een rondetafelgesprek met private partners als financiële instellingen en fintech bedrijven over hun rol in de verbetering van toegang tot financiële diensten. ’s Middags spreekt Koningin Máxima met gouverneur Le Minh Hung van de State Bank of Vietnam (SBV). Deze centrale bank coördineert de ontwikkeling van de nationale strategie voor inclusieve financiering. Ook heeft zij een ontmoeting met de voorzitter van de Nationale Assemblee, mevrouw Nguyen Thi Kim Ngan.

Donderdag 1 juni spreekt Koningin Máxima met minister Dinh Tien Dung van Financiën, minister Nguyen Xuan Cuong van Landbouw en Rurale Ontwikkeling en minister Dao Ngoc Dung van Arbeid, Mindervaliden en Sociale Zaken. De State Bank of Vietnam organiseert ’s middags een rondetafeldiscussie met vertegenwoordigers van ministeries en andere betrokken instanties over de voorbereiding en coördinatie van de nationale strategie voor inclusieve financiering. Daarnaast staat er een ontmoeting tussen Koningin Máxima en minister-president Nguyen Xuan Phuc gepland. Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos dit jaar hadden zij ook een gesprek over de ontwikkelingen in Vietnam op het gebied van inclusieve financiering.

In 2011 brachten de Prins van Oranje en Prinses Máxima van 28 tot en met 31 maart een officieel bezoek aan Vietnam. Op 29 maart hield Prinses Máxima in Hanoi in haar VN-hoedanigheid een toespraak bij het Seminar Financial Inclusion. (Zie RVD persbericht 4 maart 2011, nr. 56). 

RVD, nr. 125