Prins van Oranje en Prinses Máxima bezoeken 28 t/m 31 maart 2011 Vietnam - 2

RVD, 4 maart 2011, nr. 56: Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden brengen van maandag 28 tot en met donderdag 31 maart een officieel bezoek aan Vietnam. (Zie RVD-bericht 14 januari 2011, nr. 11)

Het paar wordt vergezeld door dr. H. Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de heer J.J. Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Het Nederlandse bedrijfsleven brengt met een grote economische missie een parallel bezoek aan Vietnam, waarbij ruim 80 bedrijven zijn vertegenwoordigd.

Vietnam is een opkomende markt in een dynamische regio, waar voor Nederland kansen liggen. Doel van het bezoek is om de economische betrekkingen met Vietnam te versterken ten behoeve van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de sectoren water, landbouw, transport en logistiek, maritiem, en olie en gas. De nadruk ligt hierbij op het introduceren van nieuwe bedrijven in Vietnam, met name het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast is het bezoek gericht op versterking van de Nederlands-Vietnamese samenwerking op het gebied van klimaatadaptatie en watermanagement.

Tijdens het bezoek voeren de Prins en Prinses en de staatssecretarissen gesprekken met Vietnamese ministers en autoriteiten en bezoeken ze seminars. Ook staan bedrijfs- en werkbezoeken op het programma. Staatssecretaris Bleker leidt de economische missie, waarbij ruim 100 inschrijvingen zijn uit ruim 80 bedrijven. Staatssecretaris Atsma is verantwoordelijk voor het Deltaprogramma.

Het programma van het bezoek is in hoofdlijnen als volgt (wanneer er gescheiden programma's zijn van de Prins en Prinses wordt dit aangegeven). De staatssecretarissen Bleker en/of Atsma zijn aanwezig bij verschillende programmaonderdelen.

Programma (Het programma is nog onder voorbehoud):

Maandag 28 maart, Hanoi

 • Welkomstbijeenkomst met aandacht voor 'Doing Business in Vietnam', waarbij de bedrijvendelegatie en gastsprekers aanwezig zijn. Staatssecretaris Bleker houdt een toespraak.
 • Ontvangst en lunch bij de gastheer van het bezoek, de heer Khiem, vice premier en minister van Buitenlandse Zaken. De gastheer en de Prins houden een toespraak.
 • Bezoeken aan hoge autoriteiten.
 • Bezoek aan de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, de heer Cao Duc Phat.
 • Netwerkdiner in aanwezigheid van de bedrijvendelegatie, Vietnamese counterparts en autoriteiten. De Prins houdt een toespraak. Naar verwachting wordt een aantal overeenkomsten ondertekend.

Dinsdag 29 maart, Hanoi

 • Seminar Port of Rotterdam, waarbij het havenbedrijf van Rotterdam hun business model presenteert aan Vietnamese autoriteiten.
 • Staatssecretaris Bleker heeft gesprekken met de minister van Planning and Investment en de Minister van Handel.
 • De Prins van Oranje en staatssecretaris Atsma zijn aanwezig bij het Vietnam/Netherlands Intergovernmental Committee on the Strategic Partnership Arrangement on Climate Change Adaptation and Water Management.
 • Bezoek aan de Tempel van de Literatuur, voorheen de oudste universiteit van Vietnam en nu één van de belangrijkste historische complexen van Hanoi. In het complex vindt een ontmoeting plaats met Vietnamese studenten die in Nederland hebben gestudeerd en Nederlanders die in Vietnam wonen.
 • Prinses Máxima en staatssecretaris Bleker wonen het Seminar Financial Inclusion bij, waar gesproken wordt over toegang tot financiële diensten in Vietnam. De Prinses houdt een toespraak.
 • Vlucht naar Ho Chi Minh Stad. Welkom op het vliegveld.

Woensdag 30 maart, Ho Chi Minh Stad

 • Bezoek aan het Volkscomité (stadsbestuur) van Ho Chi Minh Stad, waar samenwerkingsovereenkomsten tussen de gemeentes Rotterdam en Ho Chi Minh Stad en het CBI (Centrum tot bevordering van de import uit ontwikkelingslanden) en VEXA (associatie Vietnamese Exporteurs) worden ondertekend.
 • De Prins van Oranje en staatssecretaris Atsma bezoeken organisaties die betrokken zijn bij de infrastructuur en het transport over water. Het programma bestaat uit een bezoek aan Bitexco Tower (uitzicht over de stad), universiteit STC (training in navigatie/maritiem), Saigon New Port (nieuwe overslaghaven) en een boottocht over de Dong Nai rivier.
 • Prinses Máxima en staatssecretaris Bleker brengen bedrijfsbezoeken aan succesvolle Nederlandse ondernemingen in Vietnam: FrieslandCampina (modelboerderij), De Heus Voeders (productie veevoer) en Nedspice (verwerking specerijen).
 • Netwerkreceptie ten behoeve van de bedrijvendelegatie en ontvangst Nederlandse gemeenschap. Naar verwachting wordt een aantal overeenkomsten ondertekend.

Donderdag 31 maart, Ho Chi Minh Stad

 • De Prins van Oranje en staatssecretaris Atsma wonen de presentatie bij van de digitale ontwerptafel voor het Mekong Deltaplan.
 • Prinses Máxima en staatssecretaris Bleker wonen het seminar 'Livestock and food safety' bij.
 • Lunch bij Unilever Vietnam met business leaders over maatschappelijk verantwoord ondernemen in Vietnam.