Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerd Fort bij Krommeniedijk

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdagmiddag 4 oktober 2017 in Uitgeest het gerestaureerde en herbestemde Fort bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam. In Fort K’IJK komen diverse doelen samen; het bieden van een duurzame zorgplek voor jongeren en de openstelling van cultuurhistorisch erfgoed voor publiek.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ted Jansen landschap Noord-Holland
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent het gerestaureerde en herbestemde Fort bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam.

Na een omvangrijke restauratie door Stadsherstel Amsterdam biedt het fortgebouw vanaf begin oktober woonplek aan (jong)volwassenen met autisme. Zorginstelling De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid (‘van samenredzaamheid naar zelfredzaamheid’). De jongeren zullen geleidelijk hun intrek nemen en wennen.

In het belevingscentrum zien bezoekers hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. De Stelling van Amsterdam is in zijn geheel als monument beschermd door de provincie Noord-Holland en de Nederlandse Staat. Sinds 1996 is door de UNESCO het belang van deze historische Nederlandse verdedigingslinie erkend en staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.
Het belevingscentrum van natuurorganisatie Landschap Noord-Holland is vanaf 11 oktober geopend voor publiek.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven zet zich in voor het behoud van monumenten en voor natuurontwikkeling. Eerder deed hij dat als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds en van het Nationaal Groenfonds. Nu is de heer Van Vollenhoven voorzitter van de Commissie Herbestemming Monumenten en van de Commissie Realisatie Natuurverkiezing.

RVD, nr. 236