Koningin Máxima bezoekt Nigeria voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandagavond 30 oktober tot en met donderdag 2 november de Federale Republiek Nigeria in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koningin Máxima ziet hoe een cliënt via een IPad een ziektekostenverzekering aanvraagt.

Nigeria heeft sinds 2012 een Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering voor betaalbare en goede toegang tot financiële diensten. Met als doel bij te dragen aan de economische ontwikkeling van de bevolking.

Koningin Máxima was in 2012 in haar VN functie aanwezig bij de lancering van deze nationale strategie (RVD persbericht nr. 316, 2012 ). Het huidige bezoek richt zich met name op de mogelijkheden om het proces van verbetering van toegang tot financiële diensten te versnellen. Zowel de centrale als de decentrale overheden hebben hierin een belangrijke regierol. Daarnaast bieden uitbreiding van het aantal bankagentschappen en digitalisering van financiële diensten goede mogelijkheden om meer mensen aan te laten sluiten op formele financiële diensten. Volgens cijfers van de Nigeriaanse financiële ontwikkelingsorganisatie EFInA (Enhancing Financial Innovation & Access) zijn er regionaal grote verschillen. Gemiddeld heeft 48,6% van de volwassenen in het land toegang tot financiële diensten. In het meer afgelegen noordwesten is dit echter slechts 24%, terwijl in het zuiden 78% van de bevolking toegang heeft tot een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen.

Programma 30 oktober

Koningin Máxima begint haar reis op dinsdagochtend met een veldbezoek in de omgeving van de stad Lagos. Daar wordt zij geïnformeerd over de wijze waarop mensen in armoedesituaties een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten via hun mobiele telefoon. Patiënten vullen online een vragenformulier in dat inzicht geeft in hun financiële omstandigheden. Op basis van deze persoonlijke gegevens kan direct een door de decentrale overheid gesubsidieerde verzekering toegekend worden via hun telefoon. Het pilotproject is tot stand gekomen op verzoek van de deelstaat Lagos in samenwerking met de non-profitorganisatie PharmAccess. Koningin Máxima bezoekt ook een project waar ondernemers digitaal een lening kunnen aanvragen. Het aanvraagproces voor bepaling van de kredietwaardigheid gebeurt digitaal. Zo ook de toekenning en eventuele afkeuring van de lening.  
 
Na het veldbezoek heeft Koningin Máxima een ontmoeting met Gouverneur Akinwunmi Ambode van de deelstaat Lagos. Aansluitend neemt zij deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de private sector over het belang van goede toegang tot financiële diensten.

Programma woensdag 1 november

Woensdag 1 november gaat het bezoek verder in de hoofdstad Abuja. Koningin Máxima spreekt ‘s ochtends met vertegenwoordigers van ontwikkelingspartners als de Wereld Bankgroep en de Bill & Melinda Gates Foundation. Verder heeft zij gesprekken met vertegenwoordigers van de Ontwikkelingsbank van Nigeria (DBN) en de Nigeriaanse Commissie voor Communicatie (NCC).

Koningin Máxima bezoekt ook een rijschool met een bankagentschap. Klanten kunnen hier op een eenvoudige manier een bankrekening openen, geld opnemen en storten en overschrijvingen doen. Door het laagdrempelige karakter gaan mensen hier vaker naartoe dan naar de bank zelf.

’s Middags ontmoet Koningin Máxima Gouverneur Godwin Emefiele, van de Centrale Bank van Nigeria en viceminister-president Yemi Osinbajo. Ook spreekt zij met minister Kemi Adeosun van Financiën.

Programma donderdag 2 november

Op donderdag 2 november houdt Koningin Máxima een toespraak bij de bijeenkomst ‘The Role of Government in driving Financial Inclusion in Nigeria’ van EFInA. Verder is er een ontmoeting voorzien met Gouverneur Ibrahim Shettima in zijn hoedanigheid van voorzitter van het forum van gouverneurs van de noordelijke deelstaten en tevens gouverneur van de deelstaat Borno. Het noorden van Nigeria kenmerkt zich door relatief dunbevolkte gebieden met veel landbouwgronden. Om de bevolking daar betere toegang te geven tot financiële diensten is maatwerk nodig.

RVD, nr. 260