Koninklijk Paar en minister-president ontvangen secretaris-generaal Verenigde Naties Guterres

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bieden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de heer António Guterres, donderdagavond 21 december een diner aan op Paleis Noordeinde. Eerder op de dag biedt minister-president Rutte de heer Guterres een lunch aan namens de regering op het ministerie van Algemene Zaken. Secretaris-generaal Guterres bezoekt Nederland op donderdag 21 en vrijdag 22 december. Aanleiding voor zijn tweedaagse bezoek is de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties (ICTY, The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia).

Bij het diner zijn namens het kabinet minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig. Voorafgaand aan het diner ontvangt de Koning secretaris-generaal Guterres op audiëntie in Paleis Noordeinde. Koningin Máxima spreekt de heer Guterres vanuit haar functie als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Aan het begin van de middag ontvangt minister-president Rutte de heer Guterres in het Torentje. Daarna volgt een lunchbijeenkomst op het ministerie van Algemene Zaken waar ook minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Bijleveld van Defensie aansluiten. Gesproken wordt over de brede samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Naties, waaronder vredesmissies en de hervormingsagenda van de VN, maar ook over het aanstaande tijdelijke lidmaatschap van het Koninkrijk Nederland in de Veiligheidsraad en het gastlandschap van Nederland van diverse VN-instellingen. Op 1 januari 2018 neemt Nederland de Veiligheidsraadzetel over van Italië.

Na de lunchbijeenkomst houdt secretaris-generaal Guterres in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander een toespraak tijdens de sluitingsceremonie van het ICTY, het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties (RVD-persbericht 291). Op vrijdag 22 december spreken de heer Guterres en de ministers Zijlstra en Kaag op een officiële bijeenkomst in het Vredespaleis om het lidmaatschap van Nederland in de VN Veiligheidsraad in te luiden. Ook opent de heer Guterres samen met minister Kaag een datacentrum van UNOCHA, het VN bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken en heeft hij een onderhoud met de president van het Internationaal Gerechtshof, de heer Abraham.

RVD, nr. 292