Officieel bezoek Koning en Koningin Jordanië

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengen Hunne Majesteiten Koning Abdullah II bin Al Hussein en Koningin Rania Al Abdullah van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië dinsdag 20 en woensdag 21 maart 2018 een officieel bezoek aan Nederland. Het officiële bezoek vervangt het eerder voorgenomen staatsbezoek dat in november 2017 zou plaatsvinden (RVD, persbericht nr. 249, 2017).

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / foto: Patrick van Katwijk
Welkomstceremonie op Paleis Noordeinde ter gelegenheid van het officiële bezoek van Koning Abdullah II en Koningin Rania van Jordanië.

Het officiële bezoek bevestigt de uitstekende bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Jordanië. Beide landen werken samen aan de stabiliteit van Jordanië en de bredere regio, met bijzondere aandacht voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië. Nederland en Jordanië werken nauw samen op verschillende gebieden zoals werkgelegenheid, onderwijs en de opvang van de vluchtelingen in het land. Ook zijn Jordanië en Nederland partners in de anti-ISIS coalitie. Het bezoek biedt tevens een goede gelegenheid om de economische samenwerking te verbreden en intensiveren.
 
Koning Abdullah wordt vergezeld door verschillende bewindspersonen en vertegenwoordigers uit het Jordaanse bedrijfsleven.

Dinsdag 20 maart

Na de welkomstceremonie op Paleis Noordeinde bezoeken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Koning Abdullah II en Koningin Rania World Class Students in het Haagse theater Diligentia. Koning Abdullah II houdt een toespraak en gaat in gesprek met studenten van World Class The Hague. Dit initiatief van de gemeente Den Haag is gericht op het versterken van de betrekkingen tussen de stad van vrede en recht en haar studenten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Abdullah II houdt een toespraak en gaat in gesprek met studenten van World Class The Hague.

Koningin Máxima en Koningin Rania bezoeken het Gemeentemuseum Den Haag. Zij krijgen een rondleiding langs werken van Piet Mondriaan, één van de oprichters van de innovatieve en abstracte kunststroming De Stijl. In de Wonderkamers van het museum, een interactieve en educatieve kunstbeleving voor jong en oud, zien ze vervolgens hoe middelbare scholieren enkele opdrachten uitvoeren. Drie van deze wonderkamers met kunst, verhalen, spel en entertainment zijn gewijd aan Mondriaan & De Stijl. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Gemeentemuseum Den Haag / Remko de Waal
Koningin Máxima en Koningin Rania krijgen een rondleiding langs werken van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag.

Koning Willem-Alexander en Koning Abdullah II wonen een rondetafelgesprek bij over contraterrorisme. Ze spreken met deskundigen uit de Nederlandse veiligheidsketen waaronder NCTV en de politie. Na afloop van het gesprek wordt een overeenkomst getekend als onderdeel van een intensievere samenwerking op het gebied van contraterrorisme tussen Jordanië en Nederland.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en Koning Abdullah II wonen een rondetafelgesprek bij over contraterrorisme.

De eerste dag van het bezoek wordt afgesloten met een diner op Paleis Noordeinde.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Frank van Beek
Toespraak van Koning Willem-Alexander tijdens het diner op Paleis Noordeinde.

Woensdag 21 maart

De tweede dag van het bezoek start met een bezoek van Koning Abdullah II aan het parlement, waar hij gesprekken voert met voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en enkele leden van parlementaire commissies. Aansluitend wordt Koning Abdullah II ontvangen door minister-president Rutte. Na een delegatiebespreking volgt de officiële lunch met de minister-president, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Koningin Rania. Doel van de regeringslunch is onder meer de Jordaanse delegatie te laten kennismaken met Nederlandse innovatieve oplossingen vanuit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen met het oog op Jordaanse uitdagingen op de terreinen water, voedsel en energie.
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
De officiële lunch met minister-president Rutte, Koning Willem-Alexander, Koning Abdullah II, Koningin Máxima en Koningin Rania.

Voorafgaand aan de lunch bezoeken Koningin Máxima en Koningin Rania de Techniek & ICT campus van ROC Mondriaan in Den Haag. Het bezoek staat in het teken van het duale karakter van het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland en hoe deze combinatie van leren en werken de kansen op de arbeidsmarkt kan verhogen. In het Techniek Innovatie Huis tonen studenten enkele projecten die zij uitvoeren in opdracht van bedrijven. Koningin Máxima en Koningin Rania spreken met studenten, docenten en ondernemers over hun ervaringen en bezoeken daarna de praktijkruimten van de School voor Bouw en Infra en van de School voor Autotechniek en Mobiliteit.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima en Koningin Rania bezoeken de Techniek & ICT campus van ROC Mondriaan in Den Haag.

Na de lunch vertrekken Koning Willem-Alexander en Koning Abdullah II naar VNO-NCW voor een business round table met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Jordaanse bedrijfsleven. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neemt deel aan het gesprek. Na de bijeenkomst vindt een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Jordaanse bedrijfsleven.
 
Koning Abdullah II bezoekt aansluitend het Joint Inspection Centre Schiphol (JIC) op Amsterdam Airport Schiphol. In het JIC voeren verschillende handhavers en inspectiediensten samen controles aan luchtvracht uit. Tijdens het bezoek wordt getoond hoe luchtvracht, dankzij deze samenwerking tussen publieke en private partijen, snel en veilig afgehandeld kan worden.
 
Na het bezoek aan het Joint Inspection Centre eindigt het officiële bezoek van Koning Abdullah II en Koningin Rania aan Nederland.

RVD, nr. 57