Staatsbezoek aan Estland - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima* brengen dinsdag 12 juni en woensdag 13 juni 2018 op uitnodiging van president Kersti Kaljulaid een staatsbezoek aan de Republiek Estland. Het Koninklijk Paar wordt hierbij vergezeld door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Het staatsbezoek aan Estland volgt op het staatsbezoek aan de Republiek Letland (11 en 12 juni ) en wordt gevolgd door een staatsbezoek aan de Republiek Litouwen (13, 15 juni).

De bezoeken staan in het teken van de lange historische en de nauwe bilaterale banden van Nederland met Letland, Estland en Litouwen. De historische relatie met de drie landen gaat terug tot de veertiende eeuw. De huidige relatie kenmerkt zich door een sterk partnerschap voor vrede, veiligheid en welvaart, met name in de Europese Unie en de NAVO.

Parallel aan de staatsbezoeken vinden afzonderlijke economische programma’s plaats om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten. In Estland gaat de aandacht uit naar de thema’s (digitale) innovatie in de landbouw, daarnaast naar digitale samenleving, privacy en cyber security. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn aanwezig bij de thematische onderdelen.

De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid. Tijdens de drie staatsbezoeken wordt stilgestaan bij de viering van deze onafhankelijkheid en het belang ervan voor de drie landen.

Dinsdag 12 juni

Het staatsbezoek start in Tallinn met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in het Kadriorg park. Na een ontmoeting met president Kaljulaid, plant het Koninklijk Paar een eikenboom in het Kadriorg park als tastbare herinnering aan het herdenkingsjaar. Na een kranslegging bij het monument voor de gevallenen in de Estse onafhankelijkheidsoorlog, ontmoeten de Koning en Koningin minister-president Jüri Ratas in het Stenbockhuis. Aansluitend bezoeken ze het parlementsgebouw en spreken ze met  de voorzitter van het parlement Eiki Nestor. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in kasteel Keila-Joa.

Bekijk de foto's van de eerste dag.

Woensdag 13 juni

De tweede dag begint met een programma over de digitale samenleving, privacy en cyber security in  de e-Estonia Showroom. Estland heeft veel expertise en ervaring op het gebied van digitalisering. Tijdens het bezoek worden demonstraties gegeven van onder andere het toepassen van de digitale handtekening, het beschermen van de digitale identiteit en internetstemmen. Naast het Koninklijk Paar zijn ook minister Blok, minister Schouten en staatssecretaris Knops aanwezig. Daarna volgt een gesprek met de directeur van het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Deze in Tallinn gevestigde internationale militaire organisatie richt zich op technologie, strategie, operaties en wetgeving.

Na een korte wandeling door het historische centrum van Tallinn onder begeleiding van president Kaljulaid, bezoekt het Koninklijk Paar een themasessie over Agro-innovatie. Doel van die bijeenkomst is het opzetten van structurele samenwerking op het terrein van (digitale) innovatie en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de landbouw. Minister Schouten tekent een MoU over structurele bilaterale samenwerking tussen overheden op het terrein van (digitale) innovatie in de landbouw.

Na de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap bezoekt het Koninklijk Paar het Kumu Art Museum. In het kunstmuseum bezoeken de Koning en Koningin een overzichtstentoonstelling van de Estse schilder Michel Sittow. De tentoonstelling ‘Michel Sittow: Estonian Painter at the Courts of Renaissance Europe’, georganiseerd in het kader van 100 jaar Estland, bevat twee stukken uit Nederlandse collecties, waaronder die van het Mauritshuis. Met een afscheidsceremonie op het presidentieel paleis wordt het staatsbezoek aan Estland afgesloten en reist het Koninklijk Paar naar Vilnius voor het staatsbezoek aan Litouwen.

Bekijk de foto's van de tweede dag.

RVD nr. 123

* Koningin Máxima zal, i.v.m. het overlijden van haar zus Inés Zorreguieta, Koning Willem-Alexander niet vergezellen tijdens de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen.