Staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima* brengen van maandag 11 tot en met vrijdag 15 juni 2018 staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen. Op uitnodiging van president Raimonds Vejonis brengen zij maandag 11 en dinsdagochtend 12 juni een staatsbezoek aan de Republiek Letland. Aansluitend vindt op dinsdagmiddag 12 juni en woensdag 13 juni op uitnodiging van president Kersti Kaljulaid het staatsbezoek aan de Republiek Estland plaats. Op woensdagavond 13 juni en vrijdag 15 juni brengen zij vervolgens op uitnodiging van president Dalia Grybauskaitė een staatsbezoek aan de Republiek Litouwen. Het Koninklijk Paar wordt tijdens de drie staatsbezoeken vergezeld door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. 

De drie bezoeken staan in het teken van de lang gedeelde historische en de nauwe bilaterale banden van Nederland met Letland, Estland en Litouwen. De historische relatie met de drie landen gaat terug tot de veertiende eeuw, met de meest intensieve handelsrelaties in de Gouden Eeuw. De huidige relatie kenmerkt zich door een sterk partnerschap voor vrede, veiligheid en welvaart, met name in de Europese Unie en de NAVO.
 
De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid. Tijdens de bezoeken wordt stilgestaan bij de viering van deze onafhankelijkheid en het belang ervan voor de drie landen. Op donderdag 14 juni herdenken de drie landen de eerste Sovjet-massadeportaties van Estse, Letse en Litouwse burgers naar Siberië in 1941. Het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Litouwen wordt om die reden op vrijdag 15 juni voortgezet.
 
Naast deze gezamenlijke thema’s staan de staatsbezoeken in het teken van de afzonderlijke bilaterale relaties van Nederland met Letland, Estland en Litouwen. Zo ligt de focus in Letland op de thema’s transport en logistiek (smart mobility). In Estland gaat de aandacht uit naar de thema’s cyber security, digitale overheid en (digitale) innovatie in de landbouw. In Litouwen staat, naast de militaire samenwerking, de onderlinge samenwerking op het gebied van energie centraal. Parallel aan het staatsbezoek vinden daarom in Letland, Estland en Litouwen afzonderlijke economische programma’s plaats om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten.

RVD, nr. 80

* Koningin Máxima zal, i.v.m. het overlijden van haar zus Inés Zorreguieta, Koning Willem-Alexander niet vergezellen tijdens de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen.