Staatsbezoek aan Letland - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima* brengen op maandag 11 en dinsdag 12 juni 2018 op uitnodiging van president Raimonds Vējonis een staatsbezoek aan de Republiek Letland. Het Koninklijk Paar wordt hierbij vergezeld door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Het staatsbezoek aan Letland wordt gevolgd door het staatsbezoek aan de Republiek Estland (12 en 13 juni ) en het staatsbezoek aan de Republiek Litouwen (13, 15 juni).

De bezoeken staan in het teken van de lang gedeelde historische en de nauwe bilaterale banden van Nederland met Letland, Estland en Litouwen. De historische relatie met de drie landen gaat terug tot de veertiende eeuw, met de meest intensieve handelsrelaties in de Gouden Eeuw. De huidige relatie kenmerkt zich door een sterk partnerschap voor vrede, veiligheid en welvaart, met name in de Europese Unie en de NAVO.

Parallel aan de staatsbezoeken vinden afzonderlijke economische programma’s plaats om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten.  In Letland ligt de focus op de thema’s transport en logistiek (o.a smart mobility).

De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid. Tijdens de drie staatsbezoeken wordt stilgestaan bij de viering van deze onafhankelijkheid en het belang ervan voor de drie landen.

Maandag 11 juni

Het staatsbezoek aan Letland begint met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in Riga. Na een gesprek met president Raimonds Vējonis leggen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bloemstuk bij het Vrijheidsmonument. Zij hebben daarnaast ontmoetingen met minister-president Māris Kučinskis en de voorzitter van het parlement, mevrouw Ināra Mūrniece.

Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar bieden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima  president Vējonis in de Nationale Bibliotheek het boek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ aan. Het door ontwerper Marcel Wanders vormgegeven boek toont diverse meesterwerken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. De boekoverhandiging is in 2018 een vast programma onderdeel bij officiële bezoeken aan Letland. Alle ontvangen boeken worden aan het einde van het jaar tentoongesteld en vervolgens uitgeleend door de bibliotheek. Na de boekdonatie bezoeken het Koninklijk Paar en president Vējonis de tijdelijke expositie ‘In the Shadow of Rembrandt’, met etsen van Nederlandse tijdgenoten van Rembrandt uit de eigen collectie van de bibliotheek.

Aan het einde van de middag is het Koninklijk Paar aanwezig bij de sluiting van het seminar ‘Get Connected!’ op het hoofdkantoor van de Haven van Riga. Nederlandse en Letse overheden, kennisinstellingen en bedrijven, waaronder de Haven van Rotterdam en netwerkorganisatie Connekt, delen hun kennis over innovaties op het gebied van transport en logistiek en presenteren nieuwe duurzame concepten.

De dag wordt afgesloten met een staatsdiner op het presidentieel paleis.

Dinsdag 12 juni

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken in de ochtend de gelegenheidstentoonstelling ‘Latvia’s Century’ in het National History Museum. Deze tentoonstelling toont honderd jaar geschiedenis van Letland en is samengesteld uit bijdragen van achtenzestig Letse musea.

Het staatsbezoek aan Letland wordt afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap in The Great Guild Hall. Het gildehuis van de Duitse koopmannen uit de veertiende eeuw bevat verwijzingen naar Nederlandse Hanzesteden. Het Koninklijk Paar vertrekt aansluitend naar Tallinn voor het staatsbezoek aan Estland.

RVD, nr. 124

Bekijk de foto's.

* Koningin Máxima zal, i.v.m. het overlijden van haar zus Inés Zorreguieta, Koning Willem-Alexander niet vergezellen tijdens de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen.