Staatsbezoek India

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Ram Nath Kovind een staatsbezoek aan de Republiek India. Het bezoek vindt plaats van 14 tot en met 18 oktober. Het Koninklijk Paar bezoekt de steden New Delhi, Mumbai en de staat Kerala. 

Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De samenwerking tussen India en de Europese Unie en Nederland is van strategisch belang, ook vanwege de opkomst van India als Aziatische grootmacht en India’s rol in de regio. Het economisch potentieel van India biedt mogelijkheden voor hechtere samenwerking op terreinen als klimaat, landbouw en gezondheidszorg. Nederland en India kennen een lange geschiedenis, onder meer terug te vinden in het gemeenschappelijk cultureel erfgoed in Kerala. Nederland kent daarnaast een omvangrijke Indiase diaspora, de op één na grootste binnen de EU.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat leiden gelijktijdig een brede handelsmissie naar India om het potentieel voor economische samenwerking te benutten.

Tevens is Nederland op uitnodiging van India partnerland van de 25ste editie van de Tech Summit in New Delhi. Aan deze technologie- en innovatiebeurs nemen bedrijven en kennisinstellingen uit verschillende sectoren deel, waaronder landbouw, water en gezondheidszorg.

RVD, nr. 169