Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij Memorial Day of Canada in Bergen op Zoom

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn aanwezig bij de Memorial Day of Canada op zondag 27 oktober 2019 in Bergen op Zoom.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Robin van Lonkhuijsen
Prinses Margriet legt een krans tijdens de Memorial Day of Canada in Bergen op Zoom.

Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven wonen een herdenkingsbijeenkomst bij op de Canadese oorlogsbegraafplaats. Tijdens deze plechtigheid worden alle Canadese militairen herdacht die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederland zijn begraven. Ruim 900 van deze Canadese militairen liggen begraven op de oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.

In de periode september-november 1944 werd in het noorden van Belgiƫ en het zuidwesten van Nederland de Slag om de Schelde gevoerd. Operation Suitcase was een onderdeel van de Slag om de Schelde en leidde op 27 oktober 1944 tot de bevrijding van Bergen op Zoom en de Brabantse Wal door de Canadese strijdkrachten. Controle over Bergen op Zoom deze stad bepaalde de bevoorrading en vluchtweg van de Duitse troepen in Zeeland. Ondanks dat de Slag om de Schelde succesvol was, vielen er bijna 13.000 geallieerde slachtoffers. Ruim 6.000 Canadezen raakten gewond, vermist of vonden de dood.

De plechtigheid op de Canadese Oorlogsbegraafplaats kent sinds 2014 de statuur van Memorial Day of Canada in The Netherlands. Elk jaar wordt de bevrijding in Bergen op Zoom gevierd. Dit jaar markeert de herdenking het einde van de Slag om de Schelde en daarmee het begin van de overwinning op het nazi regime in Noordwest Europa. Heel Nederland viert dit jaar en volgend jaar 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 231