Koning opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Zijne Majesteit de Koning opent donderdagochtend 26 november de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. Bij de nieuwe begraafplaats is ook een herdenkings- en educatiecentrum ingericht waar bezoekers worden geïnformeerd over de inzet van Nederlandse burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesmissies.

De Koning bezichtigt de permanente expositie en ontmoet een aantal personen die de Veteranenbegraafplaats hebben gerealiseerd. Na de openingshandeling volgt een wandeling over de begraafplaats en tijdens de wandeling gaat Koning Willem-Alexander in gesprek over de aanleg van de veteranenbegraafplaats, de bouw van het herdenkings- en educatiecentrum, de vaste en wisselende exposities en het educatieprogramma.

Nederland telt ruim 115.000 veteranen van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee. Uit onderzoek blijkt dat veteranen behoefte hebben aan een laatste rustplaats onder kameraden. Op de Veteranenbegraafplaats in Loenen, gelegen naast Nationaal Ereveld Loenen, kunnen veteranen en desgewenst hun partner worden begraven of kan hun as worden uitgestrooid. Het herdenkings- en educatiecentrum heeft een aula-functie voor het Ereveld en de Veteranenbegraafplaats en in de tentoonstellingsruimte staan de verhalen van oorlogsslachtoffers en van veteranen centraal.

Tijdens de opening worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 220