Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan sociale initiatieven Caribisch deel van het Koninkrijk

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagmiddag 14 januari een digitaal werkbezoek gebracht aan drie sociale initiatieven op Aruba, Curaçao en Bonaire. De initiatieven in het Caribisch deel van het Koninkrijk worden gesteund door het Oranje Fonds. De gesprekken met Fundacion Pa Nos Comunidad, Stichting Kinderbescherming Curaçao en Stichting Jeugdwerk Jong Bonaire stonden in het teken van de invloed van de coronapandemie op lokale activiteiten. Koning Willem-Alexander sprak afgelopen dinsdag met lokale initiatieven op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het samenwerkingsverband Samenwerkende Fondsen Cariben, waarbij ook het Oranje Fonds is aangesloten, biedt financiële steun aan lokale initiatieven voor sociale projecten in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Tijdens de coronapandemie wordt extra aandacht besteed aan deze projecten om op de eilanden meer hulp te bieden, de sociale betrokkenheid te vergroten en mensen met elkaar in contact te brengen. De Fundacion Pa Nos Comunidad is de officiële voedselbank op Aruba en bevordert participatie, armoedebestrijding en het algemeen welzijn op het eiland. Sinds de pandemie biedt de stichting tevens noodhulp. Stichting Kinderbescherming Curaçao helpt kinderen en jongvolwassenen met voorlichting, bemiddeling en advies. Daarnaast heeft de stichting met het project Telefon pa mucha i hóben 918 een lokale Kindertelefoon opgericht. Stichting Jeugdwerk Jong Bonaire wil betere toekomstperspectieven creëren voor de jeugd op het eiland en helpt hen met onder meer naschoolse activiteiten en opvang hun discipline en verantwoordelijkheidsgevoel verder te ontwikkelen.

Medewerkers en vrijwilligers van deze drie initiatieven en vertegenwoordigers van de Samenwerkende Fondsen informeerden Koningin Máxima tijdens het digitale werkbezoek over de situatie van lokale organisaties op de drie Benedenwindse Eilanden tijdens de pandemie. Daarnaast sprak Koningin Máxima met de initiatieven over de invloed die corona heeft op hun projecten, vrijwilligers, doelgroepen en de plannen voor de toekomst.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 10