Koningin Máxima brengt virtueel bezoek aan Senegal voor financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt van dinsdag 19 tot en met donderdag 21 januari een virtueel bezoek aan Senegal als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Het virtuele bezoek is een vervolg op het gesprek van Koningin Máxima met president Macky Sall van Senegal over inclusieve financiering tijdens het WEF in Davos in januari 2020. Volgens de Global Findex 2017 heeft 42% van de volwassenen in Senegal toegang tot financiële diensten bij een bankinstelling of bankagentschap. In 2014 bedroeg dit percentage 15%. Ondanks de toename hebben nog altijd 4,85 miljoen Senegalezen geen toegang tot een bank- of spaarrekening, verzekering, lening, pensioenvoorziening of digitale betaalmethoden. Dit beperkt hun mogelijkheden voor economische ontwikkeling. Het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen, kleine bedrijven en mensen die in afgelegen gebieden wonen, waaronder ook kleinschalige boerenbedrijven. Een belangrijk punt is de genderkloof. Van de mannen heeft 47% toegang tot financiële diensten versus 38% van de vrouwen.  

Op 18 december 2020 sprak Koningin Máxima online met gouverneur Tiémoko Meyliet Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO) over inclusieve financiering. De BCEAO is een centrale bank die de acht landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU) bedient. De lidstaten van de WAEMU zijn Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo. In 2016 presenteerde de BCEAO voor de lidstaten een strategie voor financiële inclusie. Koningin Máxima en gouverneur Koné bespraken onder meer de stand van zaken van de invoering van deze strategie in Senegal. Andere onderwerpen waren de uitbreiding van digitale financiële diensten voor mensen die in afgelegen gebieden wonen, de fintech sector en betere digitale betaalmethoden. Koningin Máxima benadrukte het belang van publieke goederen als goede telecomverbindingen, cyber security, data privacy, digitale identiteitsbewijzen en financiële en digitale vaardigheden voor veilig en volwaardig gebruik van financiële diensten.

Koningin Máxima spreekt op dinsdag 19 januari met de minister van Financiën en Budget, Abdoulaye Daouda Diallo. Daarnaast heeft zij een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van fintech organisaties over digitale financiële diensten. Donderdag 21 januari spreekt Koningin Máxima met president Macky Sall, de minister voor Microfinanciering en Sociale en Solidaire Economie, Zahra Iyane Thiam en de minister voor Digitale Economie en Telecommunicatie, Yankhoba Diatara. Ook is een tweede gesprek voorzien met gouverneur Koné.

Het Afrikaanse continent behoort tot de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Sinds zij in 2009 begon heeft zij diverse Afrikaanse landen bezocht; Egypte (2010), Ethiopië (2013, 2019), Kenia (2010), Liberia (2010), Mali (2011), Nigeria (2012, 2017), Rwanda (2010), Senegal (2011), Tanzania (2010, 2013), Zuid-Afrika (2011).

RVD, nr. 13