Koningin Máxima spreekt online met directeur IMF over inclusieve financiering

Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt dinsdagmiddag 19 januari in haar VN-functie online met Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over diverse aspecten van inclusieve financiering in de context van de coronacrisis.

Het gesprek gaat onder meer over de activiteiten van het IMF op het terrein van fintech, betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen en de samenwerking met de regelgevende instanties voor banken en financiële instellingen, de Standard-Setting Bodies. Ook staan digitale financiële diensten en cyber security op de agenda.

Vorig jaar spraken Koningin Máxima en de IMF directeur elkaar tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos. Kristalina Georgieva gaf toen aan dat het IMF nog meer de focus gaat leggen op het belang van inclusieve financiering voor economische ontwikkeling. In vervolg daarop presenteerde het IMF in juli vorig jaar het Fund’s July 2020 report ‘The Promise of Fintech: Financial Inclusion in the Post COVID-19 Era’. Dit rapport sluit aan op de boodschap van Koningin Máxima dat goede toegang tot en veilig gebruik van een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden belangrijk is voor het economisch herstel van landen in de context van de coronacrisis. 

Het IMF is één van de leden van de Reference Group met wie Koningin Máxima al sinds haar benoeming tot speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) in 2009 samenwerkt. Deze ‘klankbordgroep’ heeft wereldwijd veel ervaring met inclusieve financiering. De Reference Group werkt samen met Koningin Máxima om financiële diensten wereldwijd voor iedereen toegankelijk te maken en de kansen voor economische ontwikkeling te vergroten. Het gaat in het bijzonder om mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren)bedrijven.

 RVD, nr. 15