Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Radboudumc

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdag 28 januari een digitaal werkbezoek aan het Radboudumc in Nijmegen. Het bezoek aan artsen en onderzoekers van het universitair medisch centrum staat in het teken van wetenschappelijke innovaties in de gezondheidszorg en van preventie- en herstelprogramma’s.

Het werkbezoek start met een gesprek over het programma ‘Zorg voor Arbeid’, waarbij patiënten al vroeg in het traject van diagnose en behandeling ondersteuning krijgen bij vragen over de gevolgen voor hun werk en inkomen. Patiënten krijgen arbeidsgerichte zorg om tijdens en na de behandeling duurzaam en gezond te kunnen blijven functioneren in hun werk.

Het tweede gesprek betreft het ‘Fit4Surgery-programma’, een trainingsprogramma dat vlak na de diagnose start en dat patiënten volgen tot kort voor de operatie. Het bestaat uit onder andere fysieke training, mentale ondersteuning en optimalisatie van voeding. Doel van het programma is om de conditie van patiënten met minimaal tien procent te verbeteren waardoor ze beter voorbereid zijn op de operatie, de kans op complicaties vermindert en ze sneller te herstellen van de ingreep. Koningin Máxima gaat vervolgens in gesprek met wetenschappers van het Radboudumc over ‘Beter Gezond’, een preventieprogramma dat is gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl. Leefstijl kan een rol spelen bij het ontstaan en het voorkomen van aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, geheugenverlies en kanker. Ook kan leefstijl van invloed zijn op de kans dat een patiënt geneest en de ziekte niet meer terugkomt.

Aansluitend spreekt Koningin Máxima met onderzoekers en medische experts van het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC). Het MITeC is een innovatief operatiecentrum waar patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en hoogwaardige technologie worden gecombineerd. Koningin Máxima krijgt uitleg over het Holmium-project voor uitbehandelde oncologische patiënten met levertumoren. Deze patiënten worden behandeld met minuscule Holmiumbolletjes waardoor de lever van binnenuit wordt bestraald. Eén van de eerste behandelde patiënten leefde in een betere gezondheid in wat de patiënt ‘extra gegeven tijd’ noemde.

Het online werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over het project ‘Zorg voor Zeldzaam’. Dit project is gericht op patiënten met zeldzame aandoeningen en wil een bijdrage leveren aan snellere en betere diagnoses en het verbeteren van de toegang tot bestaande therapie of innovatieve therapie.

Koningin Máxima opende in november 2015 drie innovatieve operatiekamers in het MITeC van het Radboudumc.

RVD, nr. 23