Koning opent tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum voor scholieren

Zijne Majesteit de Koning opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. Wegens de geldende maatregelen ter bestrijding van COVID-19 wordt de tentoonstelling vooralsnog de eerste weken speciaal opengesteld voor scholen van het voortgezet onderwijs uit de regio. Zodra dat mogelijk is volgt opening voor het algemene publiek. De tentoonstelling Slavernij is vanaf 18 mei wel voor iedereen online toegankelijk.

Aan de hand van tien persoonlijke verhalen belicht de tentoonstelling slavernij in de Nederlandse koloniale periode die duurde van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. In de tentoonstelling staan de waargebeurde, persoonlijke verhalen centraal van tien mensen die in die tijd leefden. Het zijn verhalen over het leven in slavernij en het profiteren hiervan, verhalen van verzet en uiteindelijk ook van vrijheid. De slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), en de Nederlandse koloniale slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod. Het Rijksmuseum gaat ook in op de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf. Op de tentoonstelling zijn objecten, schilderijen en bijzondere archiefstukken te zien, maar ook mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen.

De Koning krijgt een rondleiding over de tentoonstelling door directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits, hoofd Geschiedenis Valika Smeulders en de veertienjarige Yosina Roemajauw. Zij is de verteller van de kinderaudiotour bij de tentoonstelling en medeauteur van het magazine Slavernij en nu? dat voor het onderwijs bij de tentoonstelling is gemaakt.  Tijdens de rondleiding lichten zij samen met betrokken conservatoren verschillende verhalen toe. In de zaal ‘Look at me now’ spreekt de Koning met studenten die onder leiding van kunstenaars van het Instituto Buena Bista uit Curaçao aan een nieuw kunstwerk over Slavernij werken.

De tentoonstelling Slavernij is het resultaat van vele samenwerkingen met uiteenlopende experts van buiten het museum, onder wie historici, erfgoedexperts, culturele ondernemers, kunstenaars, theatermakers en artiesten. Slavernij is vanaf 19 mei speciaal opengesteld voor scholen uit het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen de tentoonstelling bezoeken in het kader van het reguliere onderwijsprogramma voor de vakken CKV en Geschiedenis. Vanaf 18 mei is de tentoonstelling online te zien. Na heropening van de musea is de tentoonstelling tot en met 29 augustus te bezichtigen voor publiek.

Tijdens het bezoek worden de algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

RVD, nr. 132