Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit en opent met Prinses Beatrix de jubileumtentoonstelling ‘Grensverkenners, Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 150 jaar’

Zijne Majesteit de Koning reikt woensdag 14 juli de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan is er een speciale jubileumtentoonstelling ‘Grensverkenners, Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 150 jaar’ die de Koning aansluitend samen met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent.

Na de prijsuitreiking maakt de Koning traditiegetrouw een ronde langs de kunstwerken van de winnaars en de genomineerden in de galerij. Prinses Beatrix bezoekt bij wijze van opening van de jubileumtentoonstelling Grensverkenners een selectie kunstwerken die te zien is in het historisch paleisinterieur. De tentoonstelling gaat over het lef en de artistieke visie van diverse kunstenaars in de afgelopen decennia. Allen zijn oud-winnaars of genomineerden van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Zij hebben volgens de samenstellers van de tentoonstelling een onderscheidende plek verworven in de kunstwereld. Een aantal van hen heeft speciaal voor de jubileumtentoonstelling nieuw werk gemaakt.

De tentoonstelling is geopend voor publiek van 15 juli tot en met 3 oktober. Elke bezoeker dient vooraf online te reserveren via de website van het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix. Koning Willem-Alexander zet deze traditie sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar.

RVD, nr. 187