Koningin Máxima opent tentoonstelling Viva la Frida! in Drents Museum

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagmiddag 7 oktober de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum in Assen. De tentoonstelling beschrijft het leven van de Mexicaanse kunstenaar aan de hand van haar schilderijen en nooit eerder getoonde persoonlijke voorwerpen zoals kleding, sieraden en beschilderde korsetten.  Deze zijn uitgeleend door het Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo uit Mexico-Stad.  Het publiek kan de tentoonstelling bezoeken van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022.

Koningin Máxima is bij het openingsprogramma waarin de thema’s ‘inspiratie’ en ‘inclusiviteit’ centraal staan. Frida Kahlo verwerkte haar persoonlijke tegenslagen, waaronder lichamelijke beperkingen, en haar idealen over gelijkheid in haar kunstwerken. Het programma begint met een show van modeontwerper Sergio Cruz, geïnspireerd op Frida Kahlo. Daarnaast zijn er interviews met de directeur van Museo Dolores Olmedo, de ambassadeur van Mexico en optredens van breakdancer Redouan Ait Chitt en Joris Linssen & Caramba. Koningin Máxima ontvangt van de algemeen directeur van het Drents Museum het tentoonstellingsboek. Aansluitend krijgt zij een rondleiding. Tot slot heeft Koningin Máxima gesprekken met een aantal betrokkenen over ‘zakelijke museale ondersteuning’ en ‘inclusiviteit en diversiteit’.

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie werken van Frida Kahlo. Dolores Olmedo (1908-2002) was een vriendin en erfgename van de echtgenoot van Frida Kahlo, Diego Rivera. Zij zette zich in voor het behoud van de Mexicaanse kunst. De persoonlijke voorwerpen komen uit het ‘Blauwe Huis’ in Mexico-Stad, het huidige Museo Frida Kahlo, dat de kunstenaar met haar man bewoonde.
Het is voor het eerst dat beide museumcollecties samen worden getoond.

Tijdens de opening worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen. Het openingsprogramma is voor iedereen online te volgen via de website van het Drents Museum.

RVD, nr. 260