Koning bezoekt tijdelijke huisvesting Tweede Kamer

Zijne Majesteit de Koning heeft maandagmiddag 11 oktober een werkbezoek gebracht aan de Tweede Kamer in Den Haag. De Tweede Kamer is in verband met de renovatie van het Binnenhof verhuisd. De Tweede Kamer heeft een tijdelijke locatie aan de Bezuidenhoutseweg 67 (B67). Ruim een week geleden bezocht de Koning de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer in de Haagse binnenstad.

Het gebouw, ontworpen door architect Dick Apon, werd in 1985 geopend door toenmalig Koningin Beatrix als kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in 2017 is verhuisd. Om het gebouw geschikt te maken voor het parlementaire proces is onder meer de plenaire zaal ingepast, zijn commissiezalen ingebouwd en is er een publieksentree gebouwd. De tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer kenmerkt zich door de centrale hal 'de Statenpassage’. De roltrap vanuit de Statenpassage leidt naar de publieke tribune van de plenaire zaal. Voor scholieren en andere groepen die de Tweede Kamer bezoeken is een geluidsdichte multimediaruimte ingericht. Hier kan met zicht op de plenaire zaal uitleg worden gegeven over het functioneren van de politiek, democratie en rechtsstaat. Ook zijn er meerdere nieuwsredacties gehuisvest in B67.

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, vertelde de Koning over het gebouw, de architectuur, de verhuizing en de impact daarvan op de dienstverlening. De Koning sprak daarnaast met verschillende gebruikers.

RVD, nr. 296